Tillsammans mot en bättre värld

Malala Yousafzai bloggade  och gav röst gällande alla barns rätt till utbildning. Hennes uppmaning till alla barn och ungdomar är att läsa och skriva; ”en bok, en penna kan förändra världen”. Vi följer hennes uppmaning; läser och kommunicerar med omvärlden via vår blogg.

För några veckor sedan fick ni första läsuppdraget till Den utvalde vilket gick ut på att blicka ut i världen, inta rollen som ”omvärldsspanare”, göra er röst hörd kring något ni anser behöver förändras i vår värld.  Genom att skriva på webben för autentiska läsare har fått tänka extra mycket på syfte och mottagare. Vilken förändring vill du se i skolan/samhället/världen? Lär dig att blogga och förmedla samtidigt ditt budskap till omvärlden. (Blogginlägg) 

Jag vill lyfta fram och summera era viktiga tankar om hur vi kan göra för att få en bättre värld: (Klicka här för att komma till elevtexterna.) Fler inlägg är på gång så håll utkik!

  • Om svältkatastrofen i världen… – Hannes tycker det är viktigt att hjälpa människor som har det svårt och lever i fattigdom. ”De är också människor liksom vi som försöker gå i skola, få ett jobb, kunna ha ett hem, en egen familj och en framtid av lycka, glädje och kärlek”.
  • Gör något åt skjutningarna i Malmö! – Sandris ser kriminaliteten som ökar i vårt samhälle. ”Om där förekommer våld i ett samhälle så kan man försöka göra så gott man kan att hitta personen och ge böter eller värre straff”
  • Hjälp ensamkommande barn och ungdomar! – Viktoria vill uppmana oss att stå upp för människors lika värde. ”Alla är lika värda och ensamkommande är som vilka personer som helst”. Hon har tänkt mycket på hur de har det i sina hemländer med krig och utsatthet och lyfter fram följande kontrast ”vi i Sverige har det jättebra” därför önskar hon att vi  visar omtanke och hjälper människor som kommer hit och behöver hjälp.
  • En människa kan inte göra allt, men alla kan göra något! – Sam vill göra världen mindre orättvis genom att bekämpa fattigdom. ”Till slut så vill jag säga om du vill hjälpa någon men inte har råd så kan du hjälpa på många olika sätt: ge de gamla kläder som du inte använder, säg hej och var snäll mot dem så att de ska inte känna sig ensamma och ge de pengar om du kan eller ge dem varm mat”.
  • ”Sprid kärlek till alla, visa respect det kommer tillbaka.” – Det är Emirs budskap till dig. Han vill att vi ska leva i ett samhälle som är fint; ”jag vill att alla vapen och bomber ska kastas ut så vi alla kan leva i harmoni”. Han önskar att vi hjälper människor som är utan mat eller hem. Alla behöver gemenskap och trygghet.
  • Skollunchen behöver bli bättre anser Caroline och Emilia. ”Stressäta” är inte bra, därför behöver lunchtiderna ses över menar Caroline. Miljön och hur maten serveras är något som Emilia vill förändra.
  • En skola för alla – Elisabeth önskar en tillgänglig skola för alla elever och uppmanar lärare att hjälpa elever i god tid. ”Det blir för mycket i skolan när det blir för jobbigt och tills slut ger man upp för att man inte orkar mer. Jag tycker inte att det ska vara så för att jag vill att alla ska klara skolan och det är viktigt för framtiden”. Elisabeth tycker att alla barn och ungdomar förtjänar att klara skolan.
  • ”Se oss inte som offer” – Emma vill göra en synvända. Skolan och samhället behöver se  barn och ungdomar som starka individer, trots svårigheter, som kan lära och utvecklas och att vägen till målet kan få se olika ut.”Efter snart fem år på gymnasiet lämnar jag med godkända betyg och detta tack vare lärare som trott på mig, men framför allt att jag trott på mig själv och att det är möjligt.”

Emma: Du har tagit dig i mål, är klar med kursen och ska lämna oss för att anta nya utmaningar i arbetslivet. Kanske får vi se ett överraskande inlägg på bloggen framöver? 🙂 Det var kul att du kom förbi och hälsade på oss i dag. Lycka till! 

 

Lästips

I Aron Anderssons bok Möjligheter : låt ingen bestämma vad som är möjligt för dig berättar Aron bland annat om Kebnekaiseäventyret tillsammans med Emma. ” Att bestiga ett stenigt berg när man inte ser var man sätter ner sin fot är verkligen ingen enkel match, men att uppleva hur Emma ändå kämpade på var otroligt häftigt. När vi gick ner från berget berättade hon att hon också har problem med höga ljud och blir på grund av hjärnskadan väldigt lätt trött av det. Då ställde jag en fråga till Emma och fick världens bästa svar. (Trots ljudkänsligheten hade Emma bokat biljetter till en Aviciikonsert) Emma svarade: ’Men man måste ju leva också’.”

Läs också följande intervju med Aron Andersson Företagandet en möjlighet att göra något bra för andra (Publicerad i Entreprenör).