Sustainable Stories

Vet du att det finns över 8000 yrken? – Nyttja webben och ta reda på mer om ditt drömyrke!

Förförståelse och koppling till den skönlitterära boken vi läser

I boken vi läser (Den utvalde av Louis Lowry) tilldelas barnen, vid 12 års ålder, yrket de ska utbilda sig till. Vi har samtalat om vad vi tycker om det både i klassrummet och via bloggen. ”Tack för din barndom” är ord som väckt starka känslor.

Jag läser högt för er i boken

Jonas fick det ”förnämsta” uppdraget i samhället, dvs. att bli minnesbevarare. För att få uppdraget skall personen ha lyckats särskilt bra i skolan. Följande egenskaper är betydande: ”intelligens” (den utvecklas ständigt genom hårt arbete) ”integritet” (ur boken: ”Jonas har som alla andra gjort ett och annat felsteg”) och ”mod” (Ur boken: ”utbildningn kommer att innebära smärta. Fysisk smärta”) ”vishet” (ur boken: ”Det är något som Jonas kommer att tillägna sig genom sin utbildning”.) och slutligen ”förmågan att se bortom” ( […] ”ibland ser jag något speciellt. Och kanske är det bortom.) s. 76-79

Du har ett val – Från dröm till verklighet

Jonas och människorna i samhället Enahanda får inte välja utbildning och drömyrke, men det får ni. Vilken möjlighet! Vad drömmer du om att arbeta med i framtiden? Läsuppdrag 2 gick ut på att söka information på webben om ditt drömyrke samt leta upp ett jobb du vill ha i framtiden. I dag ska ni samtala, dvs. berätta för varandra om olika yrken, utforska (tillsammans) vilka kompetenser som behövs, samt berätta vilka sökvägar ni använt på internet. Först tittar vi på ett klipp från Nyhetsmorgon (TV4) Organfarmare eller VR-stjärna? Här är framtidens yrken. 

Vad händer nästa vecka och några veckor framöver?

Nästa vecka ska jag (Maria) berätta för er om mitt drömyrke. Det är ett kreativt yrke, som jag varje dag, blir bättre på genom att arbeta tillsammans med er. Vägen dit har varit minst sagt spännande och utmanande…:)

Vi ska fortsätta utforska era drömyrken och göra en så kallad baklängesplanering. Vi utgår från jobbet och tar sedan reda på vägen dit… Våra fantastiska studie- och yrkesvägledare Marlene och Carina kommer att hjälpa oss, likaså våra skolbibliotekarier i världsklass Magdalena och Sten. Ni kommer framöver, under några av lektionerna,  få möjlighet att bland annat skapa personliga brev, CV och gå på ”intervju”.

Läs varandras kommentarer! 

[slideshow_deploy id=’1791′]

 

 

Föregående

Bloggen – en mötesplats där skolungdomar kan samtala om läsupplevelser

Nästa

Vilken förändring vill du se i världen? – Elevernas röster i fokus

6 kommentarer

 1. johnny

  Idag har vi jobbat 2-2 med olika yrken som vi hade velat ha när man går ut gymnasiet. För att kunna bli idrottslärare på en skola F-6 vill skolan att du har lärarexamen och legitimation inom idrott och hälsa. Om du även är behörig i något mer praktiskt-estetiskt ämne så ser de det som en merit.

  Arbetsuppgifterna innebär att undervisa klasser från åk 1 till åk 6 i idrott och hälsa med elevernas bästa i fokus så att de når så långt som möjligt i sin utveckling. Du planerar, genomför och följer upp undervisningen enligt gällande styrdokument. Du gillar att samarbeta och tycker det är en självklarhet att ingå i ett arbetslag. Likaså samverkar du med föräldrar och föreningsliv.

 2. Victoria

  Idag har jag och Elisabeth pratat om drömjobb och mitt drömjobb är att jobba på Palliativvårdsavdelning på Trelleborgs sjukhus och då måste jag läsa vidare efter gymnasiet. För att få jobbet måste man ha läst på gymnasiet Vård och Omsorg.
  Kraven för att få jobbet är att dom vill att man är engagerad och intresserad av Palliativ vård. Dom vill att man ska vara utbildad sköterska och ha godkänt i allt speciellt Medicin och Svenska. Detta jobb behövs i framtiden för alla sjukhus behöver sköterskor och läkare. Det behövs alltid så detta är ett framtidsjobb.

 3. Elisabeth

  Mitt framtidsjobb är att bli frisör. I detta yrket läser man tre år i gymnasiet och det finns ingen högskola på det. Kraven jag har är att ha erfarenhet om yrket och att få in kunder som är en stor del av yrket. Det är svårt att få jobb inom frisör även om man får gå ut och jobba direkt därför finns det mycket krav på detta yrket för att få det att fungera.

 4. Caroline

  Jag och Hannes har pratat om vad våra drömjobb är.

  Mitt drömjobb är att få jobba som barnskötare, för att kunna bli barnskötare, så måste man gå på Barn- och fritidsprogrammet. I utbildningen så får man lära sig om hur barn utvecklas, hur barn tänker, hur man får en bra hälsa,mm

  Jag tror att det alltid kommer finnas barnskötare, för att det kommer alltid att finnas barn som behöver tas hand om när deras föräldrar jobbar.

 5. Hannes Kimay

  Idag har jag pratat om mitt framtidsjobb som en servitör i Vellinge. Att jag skall kunna söka till detta jobb så behöver jag ex. kunna servera, stå i kassa, hålla rent på restaurangen, jobba hårt, ha intresse till att lära mig nya saker och tycka om att hantera stress. Genom att få detta jobb så behöver jag en utbildning i gymnasiet, som jag ska leta efter nästa vecka.

 6. Wille Petersson

  Mitt drömyrke för framtiden är att bli arkitekt då jag väldigt länge varit intresserad av modernism och kubism när det kommer till villor helst skulle jag vela flytta till Göteborg eller Oslo och börja min karriär där eftersom det är dem två städer som gör mig nyfiken med deras arkitektur till exempel som Oslos opera hus. Den arkitekt som jag ser upp till mest är Gert Wingårdh som är en av Sveriges framgångsrikaste arkitekt min största dröm är att få arbeta på hans arkitektbyrå ”Wingårdhs”. Jag har nu tagit reda på att jag kommer vara tvungen att läsa vidare efter gymnasiet och att det även krävs att man är kreativ och nyskapande, man ska även vara social och förhandlingsbar då man ska samtala med kunder som vill köpa ens tjänst. Och vad det gäller framtiden så verkar arkitektyrket som ett av dem jobb som kommer att vara kvar. Eftersom att städer ständigt förnyas och byggs ut eftersom att människor flyttar runt i landet och att befolkningen ständigt ökar.

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén