Elever & AI samskapar för en hållbar framtid

Petter! Tack för att vi fick inspireras av din drivkraft

Hur kan vi hitta styrkan och drivkraften inom oss själva för att förverkliga våra drömmar?

I dag inleds vårt möte med att jag läser Petters låt Fristad för er. Vi ska samtala om bland annat textens budskap och begreppet normer. Vidare ska vi uppehålla oss kring hur man kan hitta styrkan och drivkraften inom sig själv, trots svårigheter, för att förverkliga drömmar. Petter vänder svårigheter till möjligheter för att må bra och lyckas med det han vill.  Arbetet med 16 rader har hjälpt er att nå längre i kunskapsutvecklingen och samtidigt fungerat som en källa för att stärka självförtroendet och väcka drivkraften samt kreativiteten som bor inom var och en av er. Ni har verkligen ansträngt er och arbetat intensivt med läsningen och mina utmanande uppdrag. Bra jobbat! Var stolta! 🙂

I Emilia Sandbergs Lärarhandledning till boken 16 rader (Brombergs) har jag hämtat inspiration. Hon försöker, precis som jag, ständigt hitta nya vägar för att motivera elever att ”sikta högre och nå längre i sin utveckling”. Jag instämmer med Emilia då hon skriver följande: ”Ta med er Petters budskap om vikten av att skriva för att få ordning på sina tankar och känslor samt budskapet om hur viktig litteraturen är för oss alla.”

Avslutningsvis får ni sista ordet. Jag tror Petter blir glad och stolt då han läser era hälsningar… 🙂

 

Föregående

Vad läser du under sportlovet?

Nästa

Den utvalde – Hoppa på läståget…

14 kommentarer

 1. Victoria

  Hej Petter

  Mitt namn är Victoria och jag är snart 18 år och går på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. På min Svensk lektion har jag läst din bok “16 Rader” och den inspirerade mig väldigt mycket om hur du har haft det sen du var yngre men ändå kämpat så pass mycket så du har klarat dig. Att du har haft en sån inspiration och det tycker jag e underbart. Det har fått mig att tänka mycket mer positivt än innan jag läste din bok, att om man verkligen vill göra något så måste man kämpa för att klara det och det tänker jag göra med mitt liv. Jag själv har alltid velat bli undersköterska och nu har jag fått en extra inspiration av dig.

  På min svensk lektion valde jag ut din låt “Minnen” som var din första låt om hur din uppväxt har varit. När jag lyssnade och läste om din låt så väckte den känslor för mig för jag känner själv igen mig hur du har haft det. Hur är ditt liv nu när du är äldre? Får du den hjälpen som du behöver?
  Jag har en sista fråga till dig Petter, Kommer du att skriva fler böcker? Isåfall hade jag gärna velat läsa den.

  Mvh Victoria❤

 2. Elisabeth

  Hej Petter!

  Mitt namn är Elisabeth Anagnosti och jag är 18 år. Jag går på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg och läser svenska 2. I kursen har jag läst din bok 16 rader. Det jag fastnade för i boken var gällande din skolgång. Du har dyslexi och fick gå på komvux för att klara skolan. Till slut uppfyllde du din dröm och blev hipp hop skrivare och sångare. Det tyckte jag var modigt gjort och jag som själv har språkstörning och har svårt i skolan trodde inte att man kan komma så lång som du gjort.

  Jag tyckte denna boken var mycket bra speciellt för dem som har svårigheter för att då kan de förstå och tro att man kan lyckas även om man har svårigheter. För det är inte många som tror på det. Du gjorde boken bra genom att berätta om dig själv för det kommer inspirera många läsare tror jag för den väckte mig mycket.. Nu kan jag även tänka att jag kan lyckas också även om det kan ta tid. Man får bara ta en sak i taget så får det ta sig en tid men till slut lyckas man.

  Det jag också fastnade för var att du hade din bror som stöd och att han var din idol. Det berörde mig väldigt mycket när du skrev det i boken. För det kan vara någon som inte har någon vid sin sida men det hade du.

  Det var tur att jag läste denna bok för att nu kan jag känna mig trygg och tro på mig själv mer för nu vet jag att jag kan också lyckas mer än vad jag trodde innan.

  Jag undrar hur kom du på att skriva en bok om dig själv? Kommer du skriva flera böcker?

  Vad gör du just nu? Har du några flera drömmar du vill uppfylla?

  Hälsningar
  Elisabeth Anagnosti

 3. ida

  Hej Petter!
  Jag heter Ida och studerar på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. På svenskan läser jag din bok 16 rader. Jag tycker den är så bra man får verkligen följa ditt liv. Jag själv har dyslexi och har det tufft i skolan så det känns väldigt personligt när du skrev om din skolgång i boken. Dina låtar är väldigt bra och det är intressant när du berättar hur du kom på texterna.
  Jag har en fråga till dig och den lyder: Varför du valde att skriva en bok?
  Mvh// Ida

 4. Wille Petersson

  Hej Petter!
  Mitt namn är Wille och jag går just nu mitt första år på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Under våran svenska lektion så har vi läst din bok 16 rader. Och när jag läste boken så kände jag till en viss del igen mig själv då jag fick min diagnos dyslexi väldigt sent. Detta har såklart försvårat min skolgång. Men efter att jag läst om dina svårigheter i skolan och att du trots det har tagit dig så långt som du gjort så har det gett mig motivation till att nå mitt mål att utbilda mig till arkitekt. Jag undrar bara vad det var som fick dig att fortsätta kämpa när allt var som jobbigast?
  Hälsningar Wille

 5. Phiefan

  Hej Petter!

  Jag heter Mia och går mitt fjärde och sista år på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Under en tid har vi i svenska kursen läst din bok ’16 rader’som vi dessutom gjorde fem uppgifter till. Jag är ledsen att säga att jag bara gjorde två stycken då jag är något av en tidsoptimist samt en dålig planerare. Den ena uppgiften jag gjorde var ett PM, d.v.s. en kort utredande text, där jag undersökte om hårt arbete var nyckeln till framgång och den andra var en litterär text av valfri karaktär (dikt i mitt fall) som jag deltar i skrivtävlingen ’Jag skriver i dina ord’ med. Nu när jag läst klart boken ska jag skriva en argumenterande text där min tes ska vara något i stil med ”Därför ska du läsa ’16 rader’ av Petter”.

  Vad är din bästa argument till varför man ska läsa ’16 rader’?

  M.v.h,
  Mia

 6. Emma

  Hej Petter!

  Vilken bok du har skrivit!
  En inspirerande och stark bok som jag tror många blir väldigt inspirerande av att läsa.

  Mitt namn är Emma Lindstén, jag fyller 21 år i sommar och går på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Där kompleterar jag just nu två kurser som jag har kvar och en av dem är svenska 2. Det är där du kom in i bilden, jag läste nämligen din bok ”16 rader” och oj vad positivt överraskad jag blev!
  Du lyfter verkligen fram i boken att alla inte har det lätt i skolan och man måste kämpa extra mycket jämfört med andra. Jag tycker det är helt fantastiskt att du har kommit så långt i livet trots dina motgångar och vågade förverkliga just din dröm.

  Du har verkligen inspirerat mig att fortsätta kämpa dessa veckor jag har kvar, det är riktigt tufft för mig men nä jag ska klara det och tack Petter, tack, att jag fick den lilla extra kicken från din bok att fortsätta kämpa.

  Ärligt talat har din bok betytt väldigt mycket mer än vad jag trodde att den skulle göra för mig. Jag trodde aldrig att jag skulle skriva en egen låttext och öppna mig som jag gjorde i den med mina med och motgångar i livet. Och jag kan vara ärlig att säga att det var väldigt skönt att få ut det i skrift men samtidigt göra något kreativt, borde kanske göra det oftare?!

  Stort tack att du delat med dig av ditt liv och inspirerat mig!
  Jag är dock lite nyfiken på om du har tankar på att skriva ytterligare en bok eller hur dina tankar går nu?

  Med vänlig hälsning,

  Emma Lindstén

 7. sam

  Hej Petter

  Mitt nämn är Simo, jag bor i Trelleborg och jag kommer från Stockholm. Jag går på gymnasiet som heter Söderslättsgymnasiet. Jag känner inte dig men när jag började läsa din bok så började jag känna igen dig och jag vet hur bra du är på musik. Eftersom jag har lyssnat på dina låtar och tycker att du är en jätte bra rappare.

  Du är den enda rapparen som jag förstår när jag lyssnar på dina låtar. En låt som jag tyckte var bra är (Fäller en tår).
  Den låten tror jag att du har kämpat för jag vet att det var lite svårt för dig att skriva, men nu är du säkert jättebra på att skriva låtar och läsa.

  Jag vet att du hade jättesvårt att läsa eller skriva. Men eftersom jag lyssnade på dina låtar så tycker jag att du har blivit jättebra på att skriva och läsa. När jag började läsa din bok så tyckte jag att det var en tråkig bok. Men när jag läst flera sidor tyckte jag att boken har blivit spännande bok och man vill veta vad som händer vidare så är man tvungen att läsa boken för att man ta reda på vad som har hänt i ditt liv.

  Att man har ett mål i livet så man måste klara det även att man inte kunde klara sitt mål så ger man aldrig upp. Och jag tycker att du har gjort en bra grej att du inte har gett upp för det du ville. Det du gjorde du ville bli en rappare för att du var intresserad av och du var kontakt med Hip Hop sen du var 10 år. Och du har gjort det du ville.

  Du har kämpat jättemycket för det du ville. Jag tycker att alla ska göra samma sak som du gjorde att man inte ger upp för det man vill. I slutet jag vill säga att du är en jättestark kille och har aldrig gett upp för någonting du vill.

  MVH
  Simo

 8. Caroline Nilsson

  Hej Petter

  Jag heter Caroline Nilsson och jag är 17 år. Jag går andra året på gymnasiet i Trelleborg (SSG). Jag har läst 16 rader och jag känner igen mig lite grann hur du hade det i skolan. Jag själv har det väldigt svårt i skolan, så jag kände igen mig väldigt mycket i vad du skrev i boken. Jag har ADD så jag fattar lite hur det är i skolan när man har en diagnos.

  Det som fick mina tankar att komma till ytan var att du har både dyslexi och läs- och skrivsvårigheter, men även fast du hade skrivsvårigheter så har du skrivit en bok. De gör mig glad att fast man har svårigheter så kan man klara av att göra saker, som man inte trodde att man skulle kunna. Jag undrar om du har lika svårt idag som du hade när du gick i skolan? Det som är så coolt är att du använde din diagnos till en superkraft. Du har ju ADHD, men hur påverkar det dig i vuxenlivet?

  Jag fastnade för låten Minnen för att den är väldigt stark. Jag älskar att ha minnen av mina nära och kära, speciellt gillar jag att fota mina minnen. Minnen är en väldigt speciell gåva för mig. Jag gillar väldigt mycket att fånga mina minnen i mobilen, alltså att jag fotar mina minnen.

  Hälsningar
  Caroline

 9. Anonym

  Hej Petter!

  Jag är en tjej som heter Jasmin och bor i Trelleborg, går på söderslättsgymnasiet. Just nu så läser jag din bok som heter 16 rader och skriver lite om den.
  Nu så är jag lite på början av boken. Jag och några elever har snackat om dig och kollat på en kort video där du snackar om dig själv.
  Jag tycker att du är jätteduktig och att du har kunnat komma så långt att kunna skriva låtar och har blivit en författare. Jag har lyssnat på några av dina låtar och de är faktiskt jättebra. Jag tycker om sån rapp som du gör. De låtarna jag tycker mest om som du har gjort är låten “så klart” och “Du vet att jag gråter” de är faktiskt jättebra.

  Frågan är hur har du kunnat lyckas att koncentrera dig och kämpa så mycket?

  Jag vill gärna veta. / Jasmin

 10. Johnny

  Hej Petter!

  Hoppas allt är bra med dig!

  Har läst din bok 16 rader den är väldigt intressant tycker jag, där du beskriver om din uppväxt.

  Mitt namn är Johnny och går på söderslättsgymnasiet andra året.

  Mina tankar om boken är att jag blev imponerad av din uppväxt att du trots dina problem som ung klarade av att bli författare. Tycker att boken hjälpt mig att förstå att man trots svårigheten som ung klarar av att göra något som efter hårt arbete lönar sig.

  Hur kom det sig att du kom in på musik/författare hållet istället för att ta kontakt med någon idrott du hade kunnat utöva?

  Du får gärna svara på min fråga Petter!
  MVH
  Johnny

 11. Hannes Kimay

  Hejsan Petter!

  Jag heter Hannes Kimay, jag är 18 år, gå på söderslättsgymnasiet och jag har läst din bok 16 rader som handlar om dig, den tycker jag är jättespännande och samtidigt så är det några ord som är lite svåra, men handlingen om ditt liv som barn, ungdom och vuxen livet har varit roligt att läsa om.

  Känsla som väcktes upp inom mig var spän heten av sig själv, vad du hade för drömmar, dom skivor och låtar som du hade jobbat med. Det som jag fastnade jättemycket för i bok var låten om “Mitt sjätte sinne”, det var en grym handling som du hade gjort i denna låt. Handlingen om världen, själva känslan av livet på jorden som man lever i ex. ha pengar till att köpa mat, kläder, hus och bilar, samtidigt också om krig och våld på pågår än idag. Boken som du hade jobbat med fångade om hur du hade det i din barndom, som ungdom och vad du sen jobbade och gjorde i vuxen åldern, ex. du älskade konst, intresset av musik i skolan och och att du jobbade sen med gamla kompisar i ett band att skapa egna skivor och grymma rapplåtar. Din bok ha dessutom också hjälp mig att ex. när man arbeta i skolan med en uppgift som man sen fasta på så får man försöka hitta lusten, modet, styrkan, viljan och en inspirationen att kunna fortsätta vidare utan att ge upp. Detta måste jag själv säga är jättebra att lusten till något man ex. gilla och älska jättemycket att göra.

  Till sist vill jag fråga om du ska jobba med fler låtar eller böcker så att jag får en stor lust och intresse till att jobba med det som jag gillar jättemycket.

  Hör gärna av dig!

  Hälsningar Hannes Kimay.

 12. Dragan/Emir

  Hej Petter!

  Jag heter Emir och jag har läst din bok. Jag tycker om dina låtar mer än vissa av dom engelska rapparna. Varför ville du bli Rappare så tidigt och börja med music? och ja jag gillar fortfarande din bok, när man läser vissa av dina låtar så gör de att man kommer in i en annan värld och känner sig glad eller ledsen. Det beror på om låten är sorlig eller bra humör. När gjorde du din första music som publicerades? Hur länge ska du hålla på med rap? Vad vill du jobba som istället för att vara rappare? i fall du har en egen idea?

  Hälsningar
  Emir

 13. Simon

  Hej Petter
  Jag är en kille i 18 års ålder som har läst din bok som ett skolprojekt. Jag tyckte väldigt mycket om din bok 16 rader jag blev motiverad varje gång jag läste den.

  Jag blev väldigt intresserad i din bok när du sa att du hade läs och skrivsvårigheter och hur du hade en svår barndom och hur motiverad du var för att uppnå dina drömmar. Din bok har hjälpt mig bli mer motiverad i skolan och att det krävs hårt arbete i skolan för att klara av det.

  Min fråga till dig är hur hade du motivation till att klara av allt och uppnå dina drömmar när du inte hade mycket pengar och hade det som svårast.

  Jag tycker du ska fortsätta skriva fler böcker för eftersom det är motiverande så kan det hjälpa andra som är omotiverade i skolan.
  Jag har lyssnat på din låt Drömmen. Jag tyckte den var väldigt bra jag gillar hur du berättar att även om det var svårt så hade du din dröm som gjorde att du kämpade vidare och gillar när du säger ‘’Att en dröm är ett sätt att mildra smärtan’’ vilken jag kan förstå väldigt tex när det är som svårast så har man den drömmen som gör att man kämpar vidare och inte ger upp.

  Min dröm är att vara finansiellt rik och inte behöva bry mig om pengar och att göra något jag tycker om inte sitta och göra något jag inte gillar från 8 till 4 resten av mitt liv. Jag förstår hur det är att inte ha mycket pengar och inte ha någon vid din sida som tror på dig. Det är därför jag gillar din musik för du gjorde det när du hade det som svårast.

  Jag berömmer dig för du gav aldrig upp och fortsatte när det var som svårast och att du skrev en bok även om du hade läs och skrivsvårigheter vilket jag inte trodde någon med läs och skrivsvårigheter vill göra eller ens hade motivationen till att göra. Som sagt fortsätt att skriva böcker och gör musik det kan hjälpa många som har det svårt i skolan och ger hopp för dom det gjorde det iallafall för mig.

  Med vänliga hälsningar från en kille i 18 årsåldern

 14. Maria

  Petter har svarat via Twitter:
  @PetterAlexis https://mobile.twitter.com/PetterAlexis?p=s

  ”Otroligt fin feedback, tusen tack. Jag har läst alla nu. Det här gjorde min dag.”

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén