Sustainable Stories

Vilken bok vill du skicka vidare?

Fokus på personliga läsupplevelser 

Estetisk läsning handlar om ditt personliga möte med boken du valt att läsa; hur du tolkar och förstår innehållet utifrån dina erfarenheter och förkunskaper. Genom skönlitteraturen lär du känna dig själv, dina medmänniskor och din omgivning. Vi har fokuserat på att lära känna karaktärerna i böckerna och hur de förändras. Läsningen pågår både i skolan och utanför och under läsningens gång arbetar vi med digitala läsloggar  i Google Classroom och boksamtal i par/grupp. 

Processen avslutas med en kreativ muntlig bokpresentation; Do it your way! som går ut på att du får välja hur du vill genomföra din presentation och planera för presentationen på ett genomtänkt sätt. Du får ett yttre ramverk att förhålla dig till (koppling till kunskapskraven), men det inre ”motivet” designades av dig. I stort sätt är det fritt fram att låta kreativiteten flöda…

Förförståelse och exempel är viktigt för att få en god start därför har vi tittat och lyssnat till några konkreta exempel (filmklipp) på hur man kan göra, samt samlat en lista med tips för att komma igång med uppgiften. Ni har tidigare fått vägledande respons på presentationer (Presentation av blogg och vlog), vilket möjliggör för er att gå vidare i lärandeprocessen och höja kvaliteten på bokpresentationerna.  Reflektion kring arbetsmetod, innehåll, process och resultat har gjorts genom Exit Tickets i slutet av varje arbetspass.

Syftet med uppgiften är att du ska läsa och och få en personlig läsupplevelse som delas med andra för att bidra till läslust. Win-win! Dessutom är syftet att stärka läsförståelsen och förmågan att sammanfatta, analysera och reflektera över det lästa. Ytterligare ett syfte är att stärka kreativt tänkande och förmågan att göra ”unika” muntliga presentationer inför en grupp där den digitala tekniken använts för att ge stöd åt lärandet.

Flera vägar mot målet – Reflektion efter presentationerna

Bokpresentationerna genomfördes i grupper. Kamratbedömning Two stars and one wish tillämpades för att stärka din lärandeprocess, därefter fick ni skriva era första kommentarer på bloggen utifrån frågan: varför vill du att andra ska läsa boken du läst?

Vi vill synliggöra att det finns flera vägar mot målet även om vi utgår från en gemensam yttre ram. Dessutom vill vi lyfta fram läsningens betydelse och understryka att det finns en bok för alla. Om du inte håller med behöver du fortsätta ”leta” efter boken som fångar dig! Skicka boken vidare…

 

Föregående

Hur skriver man på webben?

Nästa

”Svåra sagor” – bakom kulisserna inför författarbesök

10 kommentarer

 1. Klasslirare

  Jag har läst boken proffsdrömmar av Mattias Göransson. Det är en väldigt bra bok som handlar om fotboll, jag rekommenderar boken för fotbolls tjejer och killar.

 2. TheGirlWithRoses96

  Jag har läst boken En ung kvinnas ord skriven av Regine Stokke.
  Den är bra för man får verklig inlevelse i hur det är att vara levande men ändå så nära döden.

 3. Caroline

  Ni ska läsa Rum 213 som är skriven av Ingelin Angerborn för att det händer läskiga saker hela tiden på kollot, och man kan inte släppa boken för att den är så bra.

 4. ida

  Jag läser Hungerspelen revolt del 2 som är skriven av Suzanne Collins. Jag tycker att du ska läsa denna boken om du gillar spel,blod,drama och kärlek. Det händer alltid saker i boken och har man börjat läsa den så går det inte att sluta. Revolt del 2 är min favorit bok av hela serien. Jag rekommenderar verkligen denna boken.

 5. Elisabeth

  Jag har läst boken Stå ut som jag tyckte var jättebra. Det som är bra är att den gav många exempel, men man fick vänta på att få fram allt. Det som engagerade mig mest var huvudpersonerna i boken och därför ville jag fortsätta läsa den. Jag tycker att fler borde läsa denna bok för den gör så att man blir mer intresserad av att läsa böcker.

 6. Phiefan

  Jag har läst Muriel Barberys debutroman Smaken och den rekommenderas inte eftersom den är förutsägbar, innehåller överflödiga betoningar och dess protagonist är nästintill omöjlig att relatera till. Därmed uppmanar jag er att strunta i detta frossade smakprov av skuffelse och istället sätta tänderna i Barberys Igelkottens elegans som kallats en moderns klassiker.

 7. körsbärsblomman

  Jag rekommenderar att läsa boken Små citroner gula som är skriven av Kajsa Ingemarsson eftersom att det är en bok som är positiv och den fokuserar på framtidsdrömmar, vilket gör att man blir väldigt intresserad. Alla har någon typ av framtidsdröm även om det inte är inom restaurangbranschen.

 8. Nyponsoppan

  Är det någon där? är en bok som är skriven av Christina Wahldén. Denna boken riktar sig till alla även om den är lättläst. Ämnet i boken som är sexuellt utnyttjande är ett ämne vi måste uppmärksamma mer. Detta händer dagligen året runt utan vårt medvetande och vi måste ändra på detta och få ett slut. Jag rekommenderar verkligen att du läser denna boken därför att du får ta del av ett känsligt ämne som är viktigt att tänka på.

 9. Maria

  Bra jobbat! Absolut personliga presentationer som engagerade åhörarna! Fler är på gång nästa vecka och jag väntar med spänning…

  Kamratresponsen var stärkande och utvecklande. Det är bra med två stjärnor och en önskan. Magistern är stolt! 🙂 Framåt kommer jag att höja förväntningarna. Ni kan och med ansträngning utmanas i att utveckla viktiga förmågor; uppnå det ni kanske inte trodde var möjligt. Det är precis vad skolan handlar om; lära och utvecklas!

  Jag tycker ni ska läsa romanen ”Pojkarna” av Jessica Schiefauer. Magi möter verklighet; flickor förvandlas till pojkar och verklighetens gränser flyttas… Författaren vann Augustpriset 2011 (bästa barn-ungdomsbok).

 10. Dragan

  Hej jag har läst Prisoner in Alcatraz av Theresa Breslin det är en jätte bra bok som jag har läst handlar om drama spännande och action i fall ni gillar såna här böcker så kan ni läsa den jag har även en annan bok som jag ska läsa så jag kan gärna dela med i fall ni vill läsa den med hehe.

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén