Elever & AI samskapar för en hållbar framtid

Nu är det dags för ett nytt läsäventyr – Tankar om framtiden

Vi ska snart påbörja nya Real Case-uppdrag och i samband med dessa uppdrag ska vi, i vanlig ordning, hålla läslusten och läsutvecklingen vid liv. Denna gång får ni välja böcker inom tema framtidsskildringar.

Ett besök i skolbiblioteket i Världsklass

Besök vårt skolbibliotek i världsklass i dag! Där får ni bra vägledning av Magdalena eller Sten i valet av bok. Jag ger också några lästips; se kommentarer. Fyll gärna på med fler boktips till varandra. Ni kan också besöka stadsbiblioteket eller ett bibliotek i närheten där ni bor.

Vilka böcker väljer ni?

Meddela vilken bok ni valt genom att lämna en kommentar i blogginlägget. Utgå från följande punkter när ni skriver kommentar:

1. Titel och författare.
2. Varför valde du just den boken?
3. Vilka förväntningar har du på boken?

Skriv gärna något mer som du tänker på…

Nästa vecka planerar vi tillsammans

Nästa vecka ska vi planera hur vi ska arbeta med boken. Ni får ge synpunkter på upplägg och vara med och planera utifrån kunskapskraven och det centrala innehållet i kursen. Hör av er om ni har frågor.

Ha det bra!
Hälsningar
Maria

Föregående

”Tankar om vår tid – av 100 unga”

Nästa

Hej alla elever på Bäckaskolan och Väståkraskolan!

25 kommentarer

 1. Maria

  Några boktips:

  Divergent av Veronica Roth
  Flickan med gåvorna av M. R. Carey
  Den utvalde av Lois Lowry
  Så har jag det nu av Meg Rosoff
  Hungerspelen av Suzanne Collins
  1984 av George Orwell
  Kallocain av Karin Boye

  Här är en länk med fler bokförslag:
  https://biblioteket.stockholm.se/sok/topic/Framtidsskildringar

 2. Magdalena

  TIPS!
  I stort sett alla böcker i Science Fiction-hyllan på Mediateket på Bastionen är Dystopier (en mörk framtidsberättelse). Det finns också Cli-Fi böcker här, det är framtidsböcker som handlar särskilt om miljö, natur och klimat i framtiden. Som till exempel ”Mitt Klimatkatastrofala Liv” som handar om en tjej som bor i London 2022, där allt nu för tiden kostar koldioxidpoäng – till och med att duscha eller ta bussen kostar poäng och när poängen är slut så kommer staten och tar dig…

  Boken ”Ful” av Westerfield handlar om en framtid där alla föds fula, men när man är 17 år så får man komma in till staden, bli skönhetsopererad, vacker och leva ett liv fullt av fest och lyx. För i framtiden måste alla vara vackra.

  Kom in till mig och Sten så hittar vi en ny favorit tillsammans! 🙂
  /Magdalena

 3. Sten Ivarsson

  Några favoriter från Mediateket:

  ”Metro 2033” av Gluchovskij, Dmitrij
  ”Ready Player One” av Ernest Cline
  ”Eliten” av Kiera Cass

  Mvh
  Sten, Mediateket S:t Nicolai

 4. Elisabeth Anagnosti

  Hej!

  Jag har valt en bok som heter Hungerspelen skriven av Suzanne Collins. Det jag har gjort är att jag har sett filmen innan men jag kände att jag ville läsa boken och se hur det är att läsa det som var grunden till filmen.

  Fördelen med att ha sett filmen är att jag har kunskaper om vad boken kommer handla om men egentligen tycker jag det är bättre att läsa först och sen se filmen för då ser jag vad jag har lärt mig genom att läsa först.

  Har man svårt med läsa är det lättare att se filmen först och sen läsa boken men och andra sidan tycker jag att det är bättre att läsa först då jag tränar på min läsförståelse.

  Slutligen valde jag denna bok för att jag vill se skillnaden mellan boken och filmen.

  Mvh/ Elisabeth

 5. My Karlsson

  Ett tips från mig till er.
  Jag ska läsa en bok som tillhör trilogin Penryn och tidernas slut som är skriven utav Susan ee. Första boken i trilogin heter Änglafall.

  Anledningen till att jag just valde denna boken är att den fångar verkligen mig bara genom att läsa baksidan på boken. Jag tycker om böcker som är skrivna som dystopier eftersom jag finner det mer spännande än vad utopier är. Mina förväntningar på boken är att den ska vara lika spännande och intressant som den var på baksidan. Jag tror verkligen på den här boken och det ska bli riktigt kul att få läsa den.

 6. Rami

  Författare är Mari Jungstedt och heter ”Den mörka sidan”

  Jag valde denna bok eftersom den verkade intressant eftersom det handlar om mord och har en mörk sida.

  Mina förväntningar om denna bok är att den iallafall ska vara intressant och ska inte vara långtråkig, man ska se fram emot att läsa den.

 7. lottassg

  Jag valde att läsa Hungerspelen av författaren som heter Suzanne Collins.

  Jag valde att läsa denna boken för att den verkade vara intressant och spännande. Samt att det utspelar sig under en sån lång tid.

  Mina förväntningar utav boken är ganska stora.. Som att det ska hända mycket saker, att kunna koppla det med framtiden. Hur skulle det se ut om vi levde i en sån värld. Samt vad som kommer att hända och hur allt kommer att sluta.

 8. Vilmer

  Jag valde att läsa Hungergames eller hungerspelen som den heter på svenska. Boken är skriver av Suzanne Collins.

  Jag valde boken för att jag har sett filmerna och jag tyckte filmerna var väldigt bra och jag vill läsa det som var grunden till filmer.

  Jag har ganska höga förväntningar på boken några av mina kompisar har läst den och dem har sagt att det framgår mer vad som händer i boken än i filmen. och jag vill se om det är skillnader mellan boken och filmen

 9. anonym

  Jag har valt hungerspelen för att den verkar intressant och spännande

 10. Peter pan kan flyga

  jag valde hungerspelen som är skriven av författaren Suzanne colins.

  Jag valde denna boken för jag har sett filmen och då blir den lättare och läsa samt att dem är spännande och intressant.

  Det ska kul att läsa boken och har höga förväntningar för jag gillar när det händer saker hela tiden.

 11. Anonym

  Jag har valt Varelserna,Magnus Nordin.

  Jag valde den boken för att den handlar om zombies och jag tycker att de är ganska intressant.

  De förväntningar jag har på boken är att den är intressant och det händer mycket i den.

 12. Amanda

  Jag har valt att läsa Varelserna av författaren Magnus Nordin

  Jag har valt denna bok för att den verkar bra, intressant och spännande.

  Mina förväntningar är ganska stora. för att det handlar om framtiden.

 13. Anna

  Hej!
  Jag har valt en bok som heter så har jag det nu, skriven av Meg Rosoff.
  Jag gillar böcker som utspelas i förfluten tid. Därför valde jag denna bok för den värka vara bra och intressant. Det är många som har gett förslag om denna boken och säger att den är jätte bra.
  Dom förväntningar jag har för boken är att den ska vara spännande och att det kommer någon värt istället de ska vara långdraget.

 14. TuzziDaPussi

  GoodDay!

  Jag har valt boken ”The Walking Dead” som är skriven av Robert Kirkman. Jag valde The Walking Dead eftersom jag är ett stort fan och hittade ingen bra bok i mediateket sm handlar om framtiden. Boken handlar om ett gäng som försöker överleva de spridande zomibe viruset och vara på vakt hela tiden eftersom det kan finnas fiender bakom varje buske. Böckerna i sig själv är bra och spännande på många olika sätt, samt att ja har läst dem tre första böckerna. Jag förväntar mig av boken en hel del spänning och hemska beslut som karaktärerna gör i bocken som alltid.

  Mvh Tuzzi

 15. Sandra

  Hej!
  Jag har valt en bok som heter” När kommer du tillbaka? ” och den är skriven av Marika Kolterjahn.

  Jag valde just denna boken för att den verkade vara lite intressant och när jag läste titeln så började jag fundera lite om vad den kunde handla om och varför författaren valde att skriva just den som titel på sin bok.

  Jag förväntar mej att boken är så bra som jag tror och att jag får svar på mina frågor och funderingar. Jag förväntar mig även att boken är så att jag förstår vad hon vill ha fram med boken.

 16. Kimberlyn Wahlkvist

  Jag har valt att läsa boken ”Hungerspelen” som är skriven av den amerikanska författaren Suzanne Collins.

  Boken publicerades först i september 2008 och det finns nu en film sedan 2012, som är baserad på boken. Jag har sett filmen, därför tyckte jag att det skulle vara kul men även väldigt intressant att se likheter och skillnader mellan boken och filmen.

  Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men jag tror absolut att det kommer hända mycket i boken vilket ska bli intressant. Jag har även hört mycket bra åsikter och kommentarer om boken.

 17. Anonymbloggare

  Guten tag!

  Jag har valt att skriva om den ”den utvalde”, författare Lois Lowry.

  ”Den utvalde” är en dustopi ( vilket betyder det handlar om en mörk framtidsbild ).
  Huvudkaraktären Jonas lever i ett samhälle ”utan konflikter, fattigdom, arbetslöshet och skilsmässor” Ett ”perfekt” samhälle, där ingen är missnöjd och alla känslor medicineras bort. De äldste väljer vilket yrke som passar var och en bäst. Jonas får inget yrke, utan han blir utvald.

  Det kommer att bli intressant att skriva om den här boken. Reflektera kring handlingen osv.

 18. Emilia

  Jag har valt att läsa boken Ceremoni The Selction skriven av Kiera Cass.
  Jag valde just denna boken för att bibliotekarien tipsade mig om denna när jag var ute efter en lättläst och inte för tjock bok. Jag förväntar mig att boken är spännande men minst inte så bra som Magdalena beskrev den.

 19. Anonym

  Jag har valt ”Den Utvalde” av Lois Lowry.
  Vi ska läsa en framtidsskildring som början av vårt nya verklighetsuppdrag. Eftersom Sten var upptagen den dagen lånade jag en bok ifrån Glawes klassrum och där hade man boken. Jag valde boken på grund av att jag visste inte riktigt vad det handlade om till skillnad från Hungerspelen och 1984 etc.
  Jag förväntar mig att jag ska få ett nytt perspektiv på framtidsskildringar.

 20. Mattias Karlsson

  Fyrvaktaren av Jeanette Winterson

  Jag har valt att läsa denna boken därför att den är inte så tjock och ganska lättläst. Jag gillar inte böcker som har liten text och många sidor. För många sidor och stor text gör att jag tröttnar på boken och förlorar motivation vilket är negativt. När Magdalena på biblioteket berättade om boken blev jag intresserad eftersom handlingen var enkel och inte så komplicerad, vilket för mig är positivt.

 21. ida

  Jag ska läsa boken hungerspelen av Suzanne Collins.
  jag har sett filmen så jag vet vad som händer men där är inte lika mycket detaljer än i en bok så därför blir det roligare att läsa boken. det ska bli kul att börja läsa den

 22. willepetersson

  Jag har valt att läsa boken hunger spelen, skriven av Suzanne Collins. Anledningen till att jag valde just den boken var för att jag sett filmen sedan tidigare och tänkte därför att det skulle vara roligt att jämföra dem två. Dessutom var det den första boken jag kom att tänka på när jag hörde temat ”framtidsskildringar”. Förväntningarna är att boken skall innehålla mycket mer detaljer som då inte finns med i filmen.

 23. Julia Andersson

  Så har jag det nu skriven av Meg Rosoff

  Jag valde att läsa boken för Maria tipsade om några böcker, och denna boken tyckte jag verka vara mest intressant.

  Mina förväntningar är att den ska inte vara jobbig att läsa, jag vill kunna fastna i boken.

 24. Caroline Nilsson

  Hej!
  Jag har valt att läsa boken Boktjuven skriven av Markus Zusak. Varför jag valde just den här boken är för att jag har sett filmen och den var väldigt bra, så bestämde jag mig för att läsa boken också för att i böcker så berättar de mer om vad de kanske gör i filmen. Man får helt enkelt en tydligare bild om man läser boken.

  Mina förväntningar är väldigt höga eftersom filmen var SÅ bra så hoppas jag att boken är lika bra.

 25. Johnny Lindholm

  Hej!

  Jag har valt boken DELI RIUM ( skulle du ge upp eller kämpa emot) som är skriven av Lauren Oliver. Jag valde den här boken efterssom att sten som är biblitokarie på gymnasiet rekommenderade boken och framförde den för mig på så sätt att han tyckte den var väldigt bra.

  Mina förväntningar på boken är väldigt höga eftersom att den handlar om ett ämne som kan beröra så många människor!

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén