Internets fallgropar

Under veckan har vi utforskat möjligheterna med internet, men också tagit reda på mer om fallgroparna. Vi har lärt oss mer om hur vi kan skydda oss från människor som vill oss illa på internet.  (Texten vi läst  finns i Google Classroom.) Vi samtalade om näthat, nätfiskare, kontokapning, groomingmobbning och BRIS. I Exit ticket framgår att ni tillägnat er ny kunskap ( ni fick reflektera utifrån frågan; vad visste jag om det här när jag kom till lektionen och vad vet jag när jag lämnar lektionen?)

(Nät)mobbning

Just nu befinner vi oss mitt i läsäventyret tillsammans. Boken vi läser (”Gilla hata horan” av Johanna Nilsson) skapar känslomässiga reaktioner och öppnar upp för rika samtal varje gång vi ses. Vi är några sidor ifrån att mobbningen på Internet ska börja, eller har den kanske redan börjat?

I veckan samtalade vi om Leonard och hans pojkvän Fredrik som bjuder alkohol på sina elever som går i nian (!). Vi samtalade också om onda och goda handlingar utifrån diskussionen om Hitler som förs i boken.  Vi pratade om den ”klassiska” mobbningen, men också om nätmobbningen som breder ut sig mer och mer…

#metoo 

Efter högläsningen samtalade vi om #metoo. I boken utsätts Jonna för sexuella trakasserier av Robin  (skolans populära kille) under en fest. I boken står det: ”Han lirkar in ett finger mellan två knappar bak i ryggen”. Jag rycker till. /…/ Han klämmer på mitt ena bröst. Jag ryggar bakåt och försöker krångla mig ur hans grepp. Jag kommer inte loss.”

Efter trakasserierna mot Jonna kränker dessutom Robin en av lärarna. Jonna vill  gå hem, men det vill inte Gloria. Hon vill också dansa med Robin. När Jonna berättar att Robin tafsar svarar Gloria: ”Det gör alla killar. De är sådana. Man får stå ut.” Jonna svarar; ”jag vill inte”. Gloria skriker; ”men stick då”. Jonna går. Det skrattas bakom hennes rygg. Hon hör ord som; ”överkänslig, böganhängare, lesbisk, Lebb-Jonna, hora.” I boken läser vi; ”Jag går, går, går. /…/ Jag måste ringa mamma. Jag rotar runt i tygkassen, får inte fatt i mobilen, börjar grina”…