Sustainable Stories

Studieteknik från Söderslättsgymnasiet!

Hej årskurs 4 på Bäckaskolan.

Vi läser en bok som heter A i alla ämnen som är skriven av Raman Merzad. Författaren ville få a i alla ämnen men hur fick han det? Det Raman gjorde var att han satte höga krav på sig själv då han satsade mer på skolan än fritiden.

Det Raman även tar upp i boken är att alla kan få a i alla ämnen om man vill. Man måste vilja för att man ska lyckas och även om man har det svårare än andra så kan man ändå. De som har det lättare än vissa andra är inte bättre för det utan alla är bra på någonting.

Boken handlar en del om studieteknik och hur man blir motiverad. Utifrån denna boken har vi lärt oss en hel del tips om hur vi kan arbeta och strukturera skolarbetet.

Vad är studieteknik? Studieteknik är strategier man använder för att förbättra pluggandet.  Det finns olika strategier, bland annat uppdelning av pluggtiden, repetition, minnesstrategier och många andra saker som vi kommer berätta när ni kommer hit!

Vad vet ni om studieteknik och vad vill ni lära er när ni kommer hit?

Det ska blir roligt och spännande att få träffa er och berätta om studieteknik.

Med vänliga hälsningar eleverna från SSG

 

Föregående

Hej årskurs 7 på Väståkraskolan!

Nästa

Läs så det syns! – På tåget mot Göteborg och bokmässan…

84 kommentarer

 1. Philip Vidarsson

  Hej jag heter Philip hur kan jag träna på matte och engelska på bästa sät

  • Hannes Kimay

   Hej Philip! När du ska träna matte så är ett bra tips att ex. först göra upp en plan på hur du ska arbeta inom matten, göra dom uppgifter som känns enklast, sen när dom är gjorda kan du gå tillbaka till de tal som var lite svårare och du kan då ta exempel av uträkning från dom uträknings rutorna som visa hur man kan göra.

   Och när det gäller engelska om du läser i en bok en text kan först läsa det du kan förstå och samtidigt om du hitta något ord du inte förstå så kan skriva upp dom på ett vit papper.

  • Emilia

   Hej Philip!
   Ett bra sett att träna på Engelska enligt mig är att titta mycket på Engelska filmer eller serier. Det har hjälpt mig väldigt mycket med språket måste jag säga. Hur du kan träna på matten är att behöver lägga ner mycket tid till den för matte kan inte alltid vara så lätt.

  • Emilia

   Hej Philip!
   Ang matten rekommenderar jag att du är med på lektionen och antecknar, fråga läraren. Var inte rädd för att fråga. Och med Engelskan skulle jag vilja rekommendera dig att titta mycket på Engelsktalande filmer. När du gjort det ett tag kan du ta bort texten och träna genom att bara lyssna.

 2. Älva

  Hej! Jag heter Älva och går på Bäckaskolan. Jag undrar hur man kan plugga roligare i matematik? Det är svårt att ha roligt när man pluggar matte.

  • Julia Andersson

   Hej Älva 🙂
   Jag heter Julia och mitt tips till dig för att du ska tycka det är roligt att plugga matematik är att för det första måste man själv vara positiv och man måste vilja plugga. Du kanske inte klarar allt på första försöket men då ska man inte ge upp. De du kan tänka på är att berömma dig själv och säga t.ex ” så duktig jag är ” efter varje gång du klarar ett tal i matematiken. Du ska aldrig tycka du är dålig om du tycker det så gör du mattelektonen själv tråkigt. Om du vill veta hur jag gör när jag pluggar matematik så förklarar jag gärna det när ni kommer hit till oss på Söderslättsgymnasiet

   Med vänliga hälsningar
   Julia Andersson

 3. Maximilian Lindgren

  Hej! jag heter Maximilian och går på bäckaskolan och har lite svårt för matte har ni några tips hur jag kan jobba bättre?

  • Hannes Kimay

   Hejsan Maximilian! När det gäller matte så kan det vara en stor uppmaning, det bästa tipset till att plugga detta ämne och att det ska vara roligt är att du gör upp en plan på de uppgifter du kan jobba med först, om något av dom är svåra så kan du hoppa över dom tills det andra vilket är enklast är färdiga, sen efter kan du ta hjälp av textrutorna av uträkning som kan hjälpa dig med de svåra.
   Och när det är färdig kan du fortsätta vidare i boken av din planering.

 4. Miranda Olsson

  Hej! jag heter Miranda jag undrar om ni vet vad jag ska göra så det blir roligare och lättare att träna glosor i engelskan

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Miranda!
   Jag heter Elisabeth och går på gymnasiet. För att det ska bli lättare att plugga glossor har jag ett tips om att du tar 5 stycken i taget och tränar tills du kan dem sen tar du 5 till. Det som är även bra är att du använder dem i meningar för det lär man sig mycket på. För att det ska bli roligare är det mesta att du måste hitta din motivation. Du måste vilja göra det helt enkelt. Det du kan göra också är att du tränar med din kompis som har samma glosor och övar till det för det kan jag tycka att det blir roligt. Kommer även berätta mer när ni kommer hit så ni får ställa frågor på vad ni vill ha tips om så svarar jag så mycket jag kan för er skull.
   Mvh/ Elisabeth

 5. Älva

  Hej! Jag heter Älva och går på bäckaskolan. Jag undrar hur man kan plugga roligare i matte? Det är svårt att ha roligt när man pluggar svenska.

  • Maria

   Hej Älva!

   Jag är lärare i svenska på Söderslättsgymnasiet och har några idéer om hur man kan ha roligt då man pluggar i svenska. Mina elever har också några idéer gällande både matte och svenska som de berättar om när ni kommer hit.

   Hälsningar
   Maria

 6. Altin

  Hej!jag heter Altin jag går på Bäckaskolan.Hur övar man glosor på bästa sätt ge mig ett tips.

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Altin!
   Jag heter Elisabeth och går på gymnasiet. Ett tips för att träna glosor på bästa sätt tycker jag är att du tar 5 i taget tills du kan dem sedan tar du 5 till och tränar på dem. Det är även viktigt att du kan dem både på svenska och engelska. Det jag menar är att någon ska kunna förhöra dig både på svenska och engelska och då ska du kunna svara rätt på båda språken. Jag kan förklara mer när du kommer till oss.
   Mvh/ Elisabeth

 7. Freja

  Hej jag heter Freja undrar hur man kan plugga engelska och svenska på ett roligare sätt?

 8. vincent persson

  Hej! jag heter Vincent jag går på Bäckaskolan jag har det lite kämpigt i svenska kan jag få lite tips.

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Vincent jag heter Elisabeth och går på gymnasiet. Jag har också haft kämpigt med svenska speciellt på gymnasiet men det går lättare nu men jag förstår dig hur du känner. Ett tips är att du läser böcker för det bygger upp din förståelse i svenskan och du kommer märka skillnad. Det finns lättlästa böcker som du kan börja med om du tycker det är svårt att läsa sen kan jag berätta mer när du kommer till oss vad du kan göra för att det inte ska bli lika kämpigt.
   Mvh/ Elisabeth

  • Maria

   Hej Vincent!

   Eleverna här på SSG har många tips att dela med sig av när ni kommer hit.

   Hälsningar
   Maria

 9. hugo

  Hej! Jag heter Hugo och går på Bäckaskolan. Jag undrar hur man jobbar matte på roligaste sätt?

 10. Nicole

  Hej jag heter Nicole och går på bäckaskolan!! jag har lite svårt för att översätta engelska.har ni något tips hur jag kan bli lite bättre!

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Nicole!
   Jag heter Elisabeth och går på gymnasiet. För att att det ska bli lättare för dig att översätta till engelska så är det bra om du tränar på ditt ordförråd. Med det menar jag på att du ska träna mycket på ord som att ha glosor och öva på sedan att du ska skriva mycket meningar med orden du behöver träna på för det hjälper mycket. När ni kommer hit ska jag förklara mer hur jag gör när jag lär mig att översätta som kan hjälpa dig.
   Mvh/ Elisabeth

 11. Maya

  Hej! Jag heter Maya. Jag går på bäckaskolan och jag går i klass 4. Jag har svårt med ett ämne. De är engelska kan ni ge mig ett tips på att hur de ska bli lättare att prata på engelska.

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Maya!
   Jag har en fråga har du lättare att förstå men att du har svårt att få ut talet och prata? Det bästa sättet för att kunna prata är om någon pratar med dig hela tiden t.ex. dina föräldrar är en bra ide. För du lär dig genom att höra språket hela tiden som du gör t.ex. med svenskan.
   Mvh/ Elisabeth

 12. samir abdulrazak.

  Hej!jag heter Samir. jag tycker att engelskan är svårt. jag vill lära mig engelska. Har ni något bra tips på hur ni pluggar engelska?

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Samir!
   Jag heter Elisabeth och går på gymnasiet. Jag har det också svårt med engelskan så jag förstår hur du känner. Det är jättebra att du känner att du vill kunna engelska för det visar att du har motivationen och det är det vi måste ha. Ett tips för dig är att du tränar på orden så att du lär dig dem t.ex. öva på glosor. Sedan är det jättebra att använder orden i meningar för då lär man sig mycket samtidigt och inte bara orden. Har du svårt att prata och förstå så är det bra om någon pratar med dig t.ex. dina föräldrar för då hör du engelskan hela tiden precis som du hör svenska och ditt eget språk. När du kommer hit ska jag förklara mer hur du kan göra och vad som har gjort att jag klarar det lättare som kan vara bra för dig.
   Mvh/Elisabeth

  • Emilia

   Jag rekommenderar dig att titta på mycket engelsktalande filmer! Med och utan text.

 13. Jonna

  Hej jag heter Jonna Eriksson jag går på Bäckaskolan jag vill ha flera tips på hur jag kan plugga läxor och jag har det lite kämpigt med engelskan har ni några tips till mig.

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Jonna!
   Jag heter Elisabeth och går på gymnasiet. För att du ska kunna plugga lättare är det viktigt att du gör en planering för dig själv. Då du skriver ner vad du har för läxor och när du har det till. Det är även bra om du berättar för dina föräldrar för då vet dem och kan hjälpa dig. Detta kan vara bra för engelskan som du har det svårt med. Du ska tänka på att göra färdigt dina läxor i tid så du inte sitter sista sekunden för då blir det jobbigt för dig. Om du gör så hinner du ha roligt och gå ut med kompisar samt att man slipper bli stressad och misslyckas inte för jag tror det är så för dig utan det är bara ett tips. Ett tips med engelskan är att du tränar på ord då du förhör dig med glosor så du lär dig orden sedan är det jättebra om du använder dem i meningar för du lär dig mer i engelskan då. Det är även bra om dina föräldrar pratar engelska med dig för då hör du språket hela tiden precis som svenskan. Kommer berätta mer vad du kan göra när du kommer hit så kom med frågor så ska jag svara så mycket jag kan.
   Mvh/ Elisabeth

 14. Raha

  Hej! jag heter Raha och går på Bäckaskolan .Jag undrar hur man tränar på matte på roligast och bästa sätt ge gärna tips.

  • Julia Andersson

   Hej Raha:)
   Det är en del av er som frågat angående matematiken, jag svarade precis Älva på denna frågan, kolla gärna vad jag svarade henne.

   Med vänliga hälsningar
   Julia Andersson

 15. Artin Nerway

  Hej jag heter Artin Nerway jag går på bäckaskolan Trelleborg.
  Kan ni ge mig tips om hur man gör Mate roligare.

 16. malte

  På skala 1-10 hur bra är betygsätningen A

 17. Albin

  Hej mitt namn är Albin jag vill gärna lära mig flytande engelska jag kan ganska mycket men vill lära mig mer hur ska jag göra?

  • Anonymbloggare

   Hej Albin. Du kan repitiera för dig själv tills du kan det eller så kan du göra det inför din familj, däremot så tycker jag du inte ska göra det med vänner, så länge det inte är grupp uppgift.

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Albin!
   För att du ska lära dig flyttande engelska så är mitt bästa tips att du läser mycket böcker som är på engelska och att du pratar engelska mycket t.ex. med dina föräldrar samt på dina lektioner.
   Mvh/ Elisabeth

 18. Malte Wegbratt

  hej jag heter Malte jag tycker att det är super tråkigt att läsa har ni några bra tips som jag kan använda.

  • idaschwarz

   Hej Malte, jag har ett tips till dig med läsningen. Ett alternativ är att du kan lyssna på boken, Eller för att motivera dig med att läsa kan du lägga en godis i en sida lite längre fram i boken så måste du läsa tills du kommer till godisen och sen tar du en liten paus för att äta den. gör så hela vägen tills du har läst ut boken, så ska du se att läsningen blir roligare och motiverande.
   Mvh/ elev på SSG

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Malte mitt namn är Elisabeth och jag går på gymnasiet. Mitt tips är att du tänker ut vad du tycker om för någonting och då kan du sen hitta en bok som handlar om det för då kan jag säga dig att det blir roligare att läsa. För att hitta det så läser du på baksidan av böckerna för där ser du lite vad dem handlar om. Jag tyckte inte heller om att läsa från början men sen när jag hitta en bok som handlar om något som jag tycker är spännande och roligt att läsa så har det gjort att jag älskar att läsa. Jag gillar att läsa böcker där det händer saker och ting. När du kommer till oss kan jag berätta mer och jag kan ge dig tips på vilka böcker jag tyckte om som jag har läst som kanske kan vara en bok som är bra för dig. Du kan även hitta bok tips i denna blogg.
   Mvh/ Elisabeth

 19. Saga

  Hej! Jag heter Saga B för vi e två Sagor. Jag har väldig kämpigt för jag kan inte koncentrera mig på lektionerna. Så jag har väldigt svårt för matte o engelska har ni några tips? mvh Saga

  • Emil

   Hej saga, Jag ska vara ärlig för dig, jag är ingen expert i matte, men jag kan föreslå går till ett rum där du finner ro ( där det är tyst, såklart så ska du fråga din lärare om det ). När det kommer till engelskan så kan jag bara säga att repetera tills du kan, skriv ner meningar som du har svårt för, tro mig det kommer att gör det lättare för dig.

 20. Elias Perstenius

  hej! Jag heter Elias, har du något bra tips på att förstå Engelska instruktioner?

  • Anonymbloggare

   Hej Elias. Jag kan ge dig ett par tips som jag själv använder mig av. Först och främst om du är osäker över vad din lärare säger, så fråga bara henne/han efter lektionen vad du behöver göra, anteckna de dom säger om du behöver. Eller så kan du fråga läraren om de kan anteckna de du frågar efter.

  • Emilia

   Att fråga läraren om det inte är något du inte förstått. Va inte rädd för att fråga.

 21. saga licke

  Hej jag heter saga och jag tycker det är inte så kul att läsa så jag undrar om ni har något tips så att det kan bli kul att läsa. Jag tycker det är roligt med engelska och jag är ganska bra på det men undrar om ni kan ge mig tips så jag kan bli ännu bättre .

  • Anonymbloggare

   Hej Saga. Du kan ju börja med att läsa det nu du än håller på med i små stycken och ta små pauser i emellan, det är en bra start. Det kommer att kännas mindre jobbigt och plågsamt varje gång du läser, tro mig om du följer mitt råd så kommer du har det mycket lättare att läsa vilken text som helst varken engelska eller svenska.

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Saga!
   För att du ska tycka det är roligt att läsa så måste du tänka på vad du tycker är roligt för då ska du hitta en bok som handlar om det. Jag tyckte inte heller det var roligt att läsa innan men efter jag hitta en bok som jag tyckte var spännande älskar jag att läsa mer. Man kan se bakom på böckerna vad dem handlar om. När det gäller engelskan är mitt bästa tips att du ska läsa mycket böcker som är på engelska och prata mycket t.ex. med dina föräldrar för det gör dig bättre på engelskan och även på dina lektioner.
   Mvh/ Elisabeth

 22. william

  Hej!jag heter William.Jag har svårt för att koncentrera mig på lektionerna
  för att alla väsnas jag undrar hur man kan koncentrera sig bättre.

  • Caroline

   Hej, William. Jag heter Caroline och går på gymnasiet. Det jag brukar göra för att kunna koncentrera mig är att fråga läraren om jag får gå till ett grupprum eller biblioteket, som är lite tystare än vad det är i klassrummet. Eller om man vill sitta kvar i klassrummet men vill ändå slippa oljudet, så kan man sätta på sig hörlurar som inte får in något ljud i sig.

  • Emilia

   Hej William!

   Jag hade rekommenderat dig att sätta dig i ett grupprum t.ex. för arbetsro eller något jag brukar göra är att använda hörlurar och lyssna på musik. För då stänger jag av allt runt omkring mig.

 23. ida schütz

  Hej! Jag heter Ida Schütz och jag går på bäckaskolan. Jag undrar om ni har ett tips på hur man kan lägga upp ett schema när jag ska plugga på dagen så man hinner med allt man ska göra? Jag sätter stora krav på mig själv men jag vet ej om det är bra med för mycket krav. Men man skulle ju helst vilja ha A!

  • Caroline

   Hej, Ida
   Jag heter Caroline och går på gymnasiet. Jag tycker att man inte ska sätta så mycket press på sig själv, för att det kan orsaka ännu dåligare betyg. Det man kan göra är att se framåt i tiden på alla läxor och prov som man ska ha i framtiden, och gör upp en lista på vad man ska göra på den dagen.
   Man kan ju förvänta sig bra betyg, men inte för höga för att om man får lägre betyg än man hade förväntat sig, så kan man skylla på sig själv i flera veckor innan man kommer över det.

 24. Eskil

  jag tycker engelska är tråkig . kan ni ge för slag så jag tycker det är roligt ock mattematik

  • Maria

   Hej Eskil!

   Matte kan bli roligare med till exempel NOMP; https://nomp.se och engelska kan till exempel bli roligare om ni arbetar med musik och film. Vad tror du om det?

   Vi kan ge fler tips när vi ses på Söderslättsgymnasiet.

   Hälsningar
   Maria

 25. Wilma Holmgren

  Hej jag heter Wilma jag går på Bäckaskolan.Jag har ganska svårt att koncentrera mig.Jag undrar om ni har några tips/Wilma

  • Caroline

   Hej, Wilma
   När jag har svårt att koncentrera sig så brukar jag fråga läraren om jag får sitta i ett grupprum eller på skolans bibliotek, det brukar hjälpa mig. Hoppas mitt svar kommer till nytta för dig!!

 26. Ella Nilsson

  Hej jag heter Ella .Jag har jobbigt med engelska .kan ni ge mig tips så jag kan stava lite på engelska.

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Ella!
   Jag heter Elisabeth och går på gymnasiet. Det jag tycker du ska göra är att du ska träna på stava. Det kan vara att någon förhör dig på glosor då du skriver ner dem på papper så ser du vilka ord du behöver träna på. Dessutom är det bra om du skriver texter på engelska för där lär du dig stava. Kan berätta mer när du kommer hit så ska jag ge olika tips.
   Mvh/ Elisabeth

 27. Emine yagci

  Hej . jag heter Emine . har du några tips på hur man lär sig läxan bäst.

  • Anonymbloggare

   Hej Emine! Jag kan ge några tips som du använda dig av. Det beror på vad du arbetar med, men om du har en glos uppgift så kan du repetera ( även muntligt ).

 28. Ola Olsson

  Hej heter OLa Olsson.
  Har du något bra tips på hur man kan lära sig att köra olika maskiner?

 29. Felizia Johansson

  Hej jag heter Felizia! jag e en student från BeckaSkolan. Har en fråga,har det svårt att konsekrera mig når a bra tips ??? vänliga hälsningar Felizia <3 x3

  • Anonymbloggare

   Hej Felizia! Du kan gå ut på rasterna på en bensträcka, äta något under rasterna eller så kan du lägga dig tidigare än vad du brukar.

 30. Rana

  Hej! jag heter Rana Fakhro och undrar om ni kan hjälpa mig med en sak som jag gärna vara bra med de är engelska som jag har lite problem med jag vill lära mig de för när jag blir stor då vill jag vara bra med de hälslingar RANA FAKHRO

 31. julia

  Hej jag heter Julia.Jag har svårt med engelska.Undrar om ni har något tips.

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Julia jag heter Elisabeth och går på gymnasiet. Jag har det också svårt med engelskan och jag förstår hur du känner. Jag försöker ha motivationen hela tiden för att det ska gå och då tänker jag på framtiden. Jag vill kunna resa och då måste jag kunna engelska. Jag gav upp ett tag med engelskan men jag tog tag i det igen för jag känner att jag vill och kan. Jag får hjälp på resurs med engelskan då jag tränar mycket på att kunna ord och att jag skriver texter men inte så stora utan jag tar steg för steg. Det jag vill att du ska tänka på är att du kan även om du inte tror och det är viktigt att du låter det ta den tid det tar. För om du behöver mer tid så ska utnyttja det för det får inte bli för mycket för dig. Tänk inte på att de andra är före dig utan du kommer klara det men du behöver bara mer tid. Du ska dessutom inte tycka att du är sämre än alla andra för det för det finns ingen som är bättre än dig. Alla är bra på något. När du kommer till oss så ska jag berätta för dig mer om vad du kan göra för jag vill att du ska klara det och jag vet att du kan.
   Mvh/ Elisabeth

  • Emilia

   Hej Julia!
   Jag rekommenderar dig att titta mycket på Engelska filmer eller serier. Det har hjälpt mig själv väldigt mycket med Engelskan.

 32. Artin Nerway

  Hej jag heter Artin Nerway jag undrar hur man jobbar bättre med No och Engelska och matte på bästa sätt.

 33. kasper

  hej jag heter kasper och jag har lite svårt i mate har ni nugra tips

 34. Vilmer

  Hej jag heter Vilmer Andersson. Jag undrar hur man kan göra en svår engelsk text lättare.

 35. Taymaa

  Hej jag heter Taymaa jag undrar om ni har något förslag hur man plugga No

 36. Theo

  Hej! Jag heter Theo. Jag vill bli bättre på att skriva texter på engelska. Har ni några bra tips?

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén