Elever & AI samskapar för en hållbar framtid

Hej årskurs 7 på Väståkraskolan!

Just nu läser vi gemensamt en bok som heter ”A i alla ämnen” där vi får tips om olika studietekniker och hur man lyckas bra i skolan.  Genom att läsa denna boken samlar vi kunskaper som vi senare kan förmedla till er.

När ni kommer på besök på Söderslättsgymnasiet så ska vi berätta om studieteknik som vi håller på att läsa om nu. Det tror vi att ni också kommer att ha nytta av. I boken handlar det  om en kille vid namn Raman Mehrzad som precis som boken heter fick A i alla sina ämnen. Alla i klassen tycker att boken är en väldigt bra bok därför att studieteknik har något som intresserar alla som studerar.

Vad tycker ni är svårt i skolan? Varför?

Vilka studietekniker vet ni? Vilka studietekniker vill ni lära er?

Hoppas att ni är lika intresserade att lära er nya studietekniker som vi är.

Med vänliga hälsningar

Eleverna PÅ SSG 🙂

 

 

Föregående

Därför ska du läsa A i alla ämnen! Dags för argumentation…

Nästa

Studieteknik från Söderslättsgymnasiet!

43 kommentarer

 1. Hej alla elever på SSG!

  Det ska bli jättekul att få träffa er och få höra alla era idéer och tankar kring studieteknik. Min klass ser också verkligen fram mot att få träffa er och höra er berätta. Jag vill gärna höra vilka studietekniker ni använder i era studier på gymnasiet? Har era studietekniker förändrats från högstadiet till gymnasiet? Vilka tips skulle du ge dig själv om du kunde åka tillbaka och träffa dig själv när du gick i sjuan?

  Med vänliga hälsningar
  Joakim Albertsson

  • Hej! Har ni något sätt att göra läxor roligare?

  • Hej! Jag heter Caroline, jag skulle vilja lära mig fler studietekniker. Jag brukar anteckna mycket på lektionerna och från boken. Har ni andra förslag på studietekniker som man kan använda?

   • Caroline

    Hej Caroline.
    Jag heter Caroline och går på gymnasiet. Det är bra att du antecknar mycket på vad de säger. Jag brukar planera i förväg för att jag måste veta vad som kommer, det kanske funkar för dig med, vem vet?
    För att komma ihåg allt man måste plugga till så kan man skriva upp allt vad man har att göra i sin kalender eller sätta en påminelse på mobilen som säger vad man ska göra.

    Mvh
    Caroline

   • Emilia

    Att anteckna är en mycket bra studieteknik som funkar för oss flesta bra. Jag skulle vilja rekommendera dig att repetera 🙂

  • Hej! Jag heter Albin.

   Mitt problem när jag ska öva är att jag ska öva lite varje dag tills det fastnar men det slutar med att jag tränar dem 2 sista dagarna. Hur ska man göra sig mer motiverad att göra läxorna? Har ni även tips om hur man ska känna sig tryggare när man gör en muntlig redovisning inför flera personer? Jag vill även lära mig flera studietekniker, jag kan bara en som är att man tränar varje dag lite i taget. Har ni fler studietekniker som kan hjälpa mig?

   • Caroline

    Hej, Albin!
    Jag heter Caroline och går på gymnasiet. Om man ska träna tex till ett engelskt glosförhör så kan man spela memory av de glosor man ska ha. Man skriver de engelska glosorna på engelska och sen skriva samma glosa på svenska och gör det på alla glosorna, så blir det till ett memory. Det är rätt så bra att skriva ner vad de säger på lektionen med färgglada pennor, så att man blir lite motiverad av att plugga.

    Mvh
    Caroline

  • Emilia

   Hej Joakim!
   De studietekniker jag använder av idag är att jag frågar läraren, repeterar, antecknar och har tillgång till inlästa böcker t.ex. Mina studietekniker har ändrats mycket och minst sagt förbättrats från högstadiet till gymnasiet. Ett tips jag hade gett mig själv i sjuan är att inte vara rädd för och fråga läraren!

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Joakim!
   När jag började på gymnasiet hade jag jättesvårt att läsa och skriva. När jag skrev texter kunde jag bara skriva i punktform och fick läsa böcker som bara hade ett stycke på var sida i boken. Om jag kollar hur jag har förändras nu på gymnasiet så kan jag skriva betydligt bättre texter och kan äntligen läsa böcker med större innehåll. Jag ser fram emot att få träffa dina elever då jag ska berätta hur det har gått för mig och visa skillnaden från början till nu när det gäller mitt skrivande och läsande som kan hjälpa dina elever att lyckas.

   Mvh/ Elisabeth

  • Anonymbloggare

   Hej Joakim! Den studieteknik som har hjälpt under denna termin är motivering.
   Jag var alltid dåligt motiverad när jag gick i grundskolan fram till några månader.
   Jag började läsa ”A i alla ämnen” som handlar om man kan förbättra sin studieteknik. Efter jag hade Läst ”A i alla ämnen” så blev jag mycket bättre inställd. Det tips jag skulle ge till min forntida jag så är det, Varför går du i skolan?

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Joakim!
   Jag lovade dig att jag skulle ge tips på videoklipp och här kommer det.

   1. Strategier för läsning
   https://www.youtube.com/watch?v=yb7HUWC1l_U
   2. En läsande klass
   http://www.enlasandeklass.se/lasforstaelsestrategier/filmen-om-lasfixarna/
   3. Orka plugga
   http://bloggar.ur.se/orkaplugga/2015/12/02/stall-fragor-pa-lektionen/

   Detta är dem videoklippen jag tycker är jättebra att titta på sedan finns det flera ni kan se på youtube. Det är bara att söka på orden jag har skrivit upp ovanför detta stycket så kommer det finnas flera klipp.

   Mvh/ Elisabeth

 2. Hej!
  Jag heter Embla och jag undrar om ni kanske har tips på hur det kan bli roligare att plugg på t.ex på glosor eller till ett prov?

  • Victoria

   Hej Embla mitt namn är Victoria. Det du kan göra är att t ex gå in på Glosor.nu där finns olika sorters spel som du ska spela och lära dig samtidigt dina glosor. Annars kan du göra ett memory med dem svenska och engelska orden där du ska hitta rätt svenskt och engelskt ord.
   Lycka till Embla 🙂

 3. Hur pluggar man bättre i matte har ni nåra tips.

  • Caroline

   Hej, Charlie!
   Jag heter Caroline och går på gymnasiet. Det man kan göra för att bli bättre i matte är att om man tex gillar att titta på Youtube så kan man söka upp det man vill få reda på. Annars så kan man anteckna de läraren säger och sen när man kommer hem kan man gå igenom talet igen med en förälder, så kanske man förstår lite bättre.

   Mvh
   Caroline

 4. Hej!
  Jag heter Sebastian och har problem med att öva inför prov har ni några tips?

  • Emilia

   Hej Sebastian!
   – Anteckna på genomgångarna
   – Fråga läraren om vad du behöver kunna inför provet för att du ska veta vad du behöver plugga på
   – Be en kompis, förälder eller kanske ett syskon att förhöra dig kring det du ska kunna till provet
   – Lägg ner tid
   Det är mina bästa tips!

 5. Har ni några tips på hur man pluggar bättre på no.

  • Maria

   Hej Clarisse!

   UR skola har några intressanta filmklipp som berör NO-området. Exempelvis NO-landet kanske kan hjälpa dig att reda ut några viktiga begrepp inom kemi och biologi.

   Hälsningar
   Maria

 6. Hej! Hur pluggar du inför ett prov? för jag brukar sitta 20 min per dag men jag lär mig knappt något. Vad o när äter du för att vara pigg i skolan? för jag äter aldrig frukost o jag e svin trött i skolan.

  • Anonym

   Hallå Elias!
   Försök inte titta på videor eller gör något annat orelevant på datorn/mobilen medans du pluggar för detta distraherar dig. Man kan göra att under en halvtimmer till en timme pluggar man med fem minuters pauser varje kvart. Helst ska du vara förbered en vecka innan ett prov. Var bara koncentrerad på en sak i taget.
   Jag brukar äta gröt eller mackor runt en timme innan jag beger mig av till skolan. Du antyder att du blir tröttare senare på förmiddagen och detta vet du nästan själv av att det beror på frukosten. Man ska helst äta grovt bröd, gröt och frukt på morgonen för det ger långsamma kolhydrater som jämnar ut energin innan lunchen istället för snabba. För att ha gott om tid att äta frukost behöver man säga adjö till skärmar efter halv nio-nio.

  • Elisabeth Anagnosti

   Hej Elias!
   Jag tycker att 20 minuters pluggande är för lite för att man hinner inte komma igång med det därför tror jag att du inte har lärt dig tillräckligt. Det bästa är att du läser en timme och sen tar du en liten paus innan du börjar läsa igen. Det är jättebra om du äter i mellan åt. Det jag brukar äta när jag pluggar är t.ex. frukt eller fil med flingor som jag tycker att jag får energi av. Du kan egentligen äta vad som helst men helst inte godis för det blir man trött av.
   Varför äter du inte frukost? Är det för du inte har tid på morgonen då du är trött?
   Det bästa är om du går och lägger dig tidigare och sedan går du upp tidigare så du hinner äta frukost för då kommer du orka skolan och inte vara lika trött. Frukost är jätteviktigt att äta och ät gärna mera frukt på dagarna och drick mycket vatten.
   Mvh/ Elisabeth

  • Caroline

   Hej, Elias
   Jag heter Caroline. Först kan du ju börja att äta frukost för att det är den viktigaste måltiden på hela dagen. Det jag brukar göra för att kunna ett prov är att anteckna allt vad läraren säger och om man inte förstår så kan man fråga läraren efter lektionen eller direkt. Vissa lär sig bäst genom att skriva på datorn och vissa lär sig bättre när man skriver för hand. Jag lär mig bäst när jag skriver för hand med papper och penna. Ett tips till dig som är svin trött i skolan är att ha en frukt i väskan om man tappar fokus för att frukt innehåller fruktsocker och det är jättebra för en.

   Mvh
   Caroline

 7. Hej! Jag heter Irmeli och undrar hur ni gör för att somna lättare och få en god natt
  sömn?

  • Caroline

   Hej Irmeli
   Jag brukar stänga av alla mina skärmar 1 timme innan jag ska gå och lägga mig, och istället så läser jag en bok. Hoppas det här svaret hjälper dig!
   //Caroline

 8. Hej! Jag tänker ofta att jag ska plugga men jag fastnar ofta i andra saker, jag får ångest för jag inte har pluggat och att jag inte kan läxan.

  Om det är någon som känner igen sig kan ni gärna ge tips

  • Caroline

   Hej, Mickel!
   Jag heter Caroline. Jag känner igen mig så mycket i vad du säger, men det du kan göra för att inte bli störd är att man kan göra så många läxor i skolan som möjligt för att där blir man inte störd av tex TV. Man kan stanna kvar efter skolan tills man har gjort det man skulle. Man kan ju plugga med sitt kompisgäng så blir det lite roligare, och så kan man förhöra varandra.

   Mvh
   Caroline

 9. Hej! Vilken studieteknik använder ni? Själv brukar jag skriva om texterna t.ex om jag har ett so prov skriver jag om texterna i boken till enklare texter, jag plockar ut det viktiga i texterna.

  Men jag vill hitta något annat sätt att göra läxor på, har ni några tips?

  • Maria

   Hej Fabian!

   När du kommer till oss på SSG kommer vi att samtala om bland annat läxor. Då hoppas jag att du ska få med dig ett tips eller två.

   Hälsningar
   Maria

 10. Hej! Jag undrar hur ni gör när ni ska plugga in för ett prov?

  Jag brukar anteckna på lektionerna och plugga lite varje dag. Har ni några fler studietekniker man kan använda?

  • Maria

   Hej Amanda!

   UR skola har ett filmklipp som handlar om minnestekniker. Dessutom kommer vi att berätta om minnestekniker när vi ses.

   Hälsningar
   Maria

 11. Hej, jag undrar vad ni har gjort för att bli bättre inom olika ämnen? Hade ni lätt för skolan när ni gick i sjuan? Har det blivit lättare att plugga med tiden för om jag ska vara ärlig så vet jag ibland inte ens vad jag gör.

  • Caroline

   Hej, Eira!
   Jag heter Caroline. Jag hade det SÅ svårt i hela grundskolan, jag har det fortfarande svårt. Jag kan bara säga till dig att fortsätt kämpa! Det lönar sig att plugga! Jag tror på dig!!!!
   Det blir lite lättare att plugga med tiden för att man får planera mycket mer när man kommer upp i gymnasiet och man kan inte bara göra en sak i taget, utan man måste göra flera saker efter varandra. Men om du vill bli bättre på att plugga så måste man planera i förväg för att man ska veta vad som kommer.
   Det man kan testa är att medans man pluggar så kan man tugga på ett tuggummi hela tiden medans man pluggar och sen när man ska ha provet så ska man tugga på samma sorts tuggummi för att jag har läst att de man gör när man pluggar som tex att tugga tuggummi ska hjälpa en att minnas om man tuggar på samma sorts tuggummi medans man har provet.

   Mvh
   Caroline

 12. Hej, jag undrar hur ni gör för att inte bli så trötta efter ni har slutat skolan, och har ni några tips för att orka plugga efter skolan om man oftast är trött?

  • Caroline

   Hej, Ebba!
   Jag heter Caroline. När man kommer hem efter skolan så kan man ta en frukt eller en macka. Man kan helt enkelt ta ett mellis. Man ska helst äta en stadig frukost för att orka med i skolan, men dessutom så kan man ha en frukt i väskan, så när man blir trött i skolan kan man äta på sin frukt för att få upp sitt blodsocker. Men ät inte godis eller drick inte läsk för att man blir pigg av det också men en liten stund efter så sjunker blodsockret lägre än vad det var innan.

   Mvh
   Caroline

 13. Hej!
  Det går ju ganska bra för mig i skolan men problemet är att jag orkar inte plugga. Jag tänker att jag ska plugga eller få in en rutin men det går inte, jag skjuter alltid upp det till sista minuten det kvittar nästan vad det är. Hur kan jag göra för att hitta motivation till att göra mina läxor? Någon som känner igen sig eller har några tips? Hur ska jag göra för att orka och få in en rutin? Vilka studietekniker funkar bäst för nån som jag tror ni? Vad använder ni för studietekniker?

  • Maria

   Hej IIisi Tainio

   UR skola har många filmklipp som handlar om studiestrategier, bland annat finns ett klipp som handlar om motivation. När vi ses på Söderslättsgymnasiet kommer vi prata mer om motivation.

   Hälsningar
   Maria

 14. Hej jag heter Matilda och jag Dyslexi och jag undrar om det finns något bättre sätt att plugga ett som kanske gör det smidigare och enklare sätt för att jag vill gärna få upp mina betyg och hur brukar du plugga till ett prov eller en muntlig redovisning och som gör att man kommer ihåg till prov och annat

  • Victoria

   Hej Matilda mitt namn är Victoria. Det som jag brukar göra är att anteckna allt vi går igenom på lektionen och allt som läraren säger. Eller så kan du använda din mobil (Om du får tillåtelse) så du kan spela in vad din lärare säger under lektionen så kan du sitta och höra på inspelningen sen hemma.
   Sen när du ska göra en muntlig redovisning så är det viktigt att du har med *Inledning *Huvuddel *Avslut. Annars blir det väldigt invecklat för både dig och dina lyssnare. Sen öva hemma muntligt för din familj eller vänner. För det gör att du känner dig säkrare på dig själv.
   Lycka till Matilda! Du klarar detta 🙂

 15. Hej jag heter Birk

  Jag har ganska lätt för det mesta väldigt lätt för att plugga men om jag vill nå högre betyg hur ska jag göra då. Har ni några tips.

  Har ni något tips på hur man ska göra för att pluggandet ska vara roligt?

  Hur gör du för att förbereda dig mentalt inför ett prov

  • Johnny

   Hallå Birk !

   Jag brukar sitta och göra instuderingsfrågor i en timme sen brukar jag gå ut och springa för att sen kunna vara motiverad till att fortsätta plugga till provet!

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén