Sustainable Stories

Låt oss fira Världsbokdagen genom att läsa en bok…

Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen. – Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014

Den 23 april är det alltid Världsbokdagen. Då uppmärksammas böcker, författare och upphovsrättens betydelse för att sprida kunskap och för att bidra till att öka förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande (Unesco).

Vi hyllar också böcker och läsningens kraft precis som det framgår i Svenska Dagbladets artikel 5 unga röster – Därför läser vi.  Frågan som lyfts fram är: vad får egentligen dagens ungdomar att välja böcker framför annat? De frågade fem unga om varför de läser och hur fler kan motiveras. Vi gjorde samma sak 2014 och lät då unga röster från förskolan, grundskolan och gymnasiet dels berätta om varför det är viktigt att läsa och hur man kan motiveras till läsning och dels skapa något av värde för andra människor, dvs. den digitala boken Läsning ger oss vingar – Lärare samtalar om läsupplevelser och läslust med barn och ungdomar. Värdeskapande lärande innebär att gruppen tillsammans, med olika kunskaper, lär sig för att skapa värde för minst en person utanför gruppen. (Läs mer om värdeskapande lärande här.) Vi har sedan boken kom ut 2014 skapat värde för många barn, ungdomar, lärare, föräldrar, mor- och farföräldrar med flera. Låt oss samlas och dela boken med fler. Det är en digital bok för alla!

Ladda ner boken: Läsning ger oss vingar – Lärare samtalar om läsupplevelser och läslust med barn och ungdomar

Passa på att dela med dig av ditt bästa boktips via bloggen – Posta en kommentar i inlägget. (Kommentaren syns först när admin godkänt kommentaren.)

En bok kan öppna din fantasi och du får hela världen till dig är Unescos budskap till dig. Vilken bok vill du skicka vidare?

 

 

Föregående

Att göra textkopplingar – Läsuppdrag 3 till ”Den utvalde”

Nästa

Bokreleasen närmar sig!

6 kommentarer

 1. Wille Petersson

  Jag vill rekommendera en bok vid namn ”Stå ut” som är skriven av Mattias Edvardsson. Den handlar om två ungdomar och deras lärares liv i och utanför skolan. Det vill säga utanförskap och vänskap, man får även se huvudpersonernas liv från olika perspektiv då man får följa alla tre huvudpersonerna som ger perspektiv på varandra.

  Det intressanta med denna boken är att en relation uppstår mellan den coola killen och den blyga tjejen i klassen. Det är intressant att få deras perspektiv på hur dem ser på varandra, och ännu mer intressant är hur läraren behandlar och grupperar klassen efter hur alla är som personer.

 2. emirssg

  Jag vill vill också att ni ska läsa World of Warcraft böcker, ifall ni gillar Fantasy så kommer ni säkert gilla att läsa denna boken. Det är ett spel och det finns så många saker om denna boken.

  Först skrev dom böcker och till slut blev det kanon. De gjorde ett spel som många började spela, över 13 miljoner spelare per år.

  Det är också en Rollplay. Det finns olika serverar du kan joina och spela antagligen PVP,Players Mot Players eller PVE = Players vs enviorment.

  Det går igenom en lore om hur WoW blev och hur världen förändras om ondskan, men det förändras senare ifall du spelar spelet eller ifall du läser böckerna så kan du få veta mer om Loren. Så du kommer veta hur allting började och slutade. Det fortsätter, men det handlar om Alliance och Horde = Alliance är människor troll och elf dom är goda och vill förändra allting till en bra värld.

  Det är det samma med Horde. Dom vill göra världen som den var innan och allting ska vara perfekt, men Alliance och Horde har gränser. Dom gillar inte varandra så dom slåss mot varandra.

  Det handlar om massa spännande raser och personer. Jag vill gärna att ni ska testa att läsa denna boken. Det finns ganska många av den, men ni kan i alla fall försöka.

 3. sam

  Jag har läst många olika böcker men jag kan säga att Ondskan av Jan Guillou. är den bästa bok jag har läst. Boken är jättespanande. Den boken handlar om en kille som heter Erik. Erik började på en nytt skolan och där började allting som (Slås, snacka skit om varandra, kärlek och mycket annat). När man läser den har boken så får man olika känslor exempel man blir arg , glad och ledsen. Den finns film när man blir klar med boken så man kan se filmen.

 4. Emilia

  Jag har läst boken ”gilla hata horan”. Då gick jag i åttonde klass och det var en bok vi läste hela klassen. Jag kan definitivt säga att det är en av de få bästa böckerna jag läst ut. Jag skulle vilja lyfta fram den boken för att det är en bok som väcker många tankar kring en angelägen fråga som berör unga. Mycket intressant, lärorik bok men varken för lång eller krånglig så att den ska kunna läsas av många. Författaren till boken är Johanna Nilsson.

 5. Elisabeth

  Jag tycker att ni ska läsa:
  – Jag är Zlatan Ibrahimovic som är skriven av David Lagercrantz eftersom det var intressant att veta mer om Zlatan för han levde i en helt annan värld när han var liten än vad han gör nu.
  – Stå ut som är skriven av Mattias Edvarsson tycker jag var bra för att handlingen var spännande och för där hände något hela tiden som fick mig att läsa vidare.
  – I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig som är skriven av Christina Wahlden tycker jag också ni ska läsa för att jag älskar att läsa drama böcker även om det kan vara jobbiga situationer. Den var även spännande och den gjorde att jag läste vidare för att den var bra på att berätta små detaljer som gjorden mig nyfiken.
  – Min systers dotter har många pappor som är skriven av Christina Wahlden är fortsättningen på boken I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. Det som fick mig att läsa den var i slutet på första boken för att dem berätta inte färdigt i och med där var en fortsättning på boken. I och med jag tyckte den var spännande så ville jag få reda på mer därför fortsatte jag läsa den. Jag ångrar mig inte att jag läste fortsättning för det tog mig två dagar så hade jag läst färdigt den för så bra var den.

 6. Emil

  Om du har ett stort intresse för skönlitteratur som handlar om kultur, så tycker jag att du ger ”Den utvalde” ett försök. Skriven av Lois Lowry ( översatt av Birgitta Gahrton).

  Handlingen går helt enkel ut på att en tolvåring vid namn Jonas som lever i ett samhälle utan konflikter,fattigdom,arbetslöshet eller skilsmässor. En värld där allt fungerar och ingen är missnöjd. Alla starka känslor medicineras bort. Bara de äldsta väljer vilket yrke som passar var och en bäst. Men Jonas tilldelas inget yrke, han blir ”utvald”. Han blir samhällets nya ”minnesbevarare” , ett ärofyllt men ensamt uppdrag, och få gå lära hos den mystiske givaren, den förra minnesbevararen.

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén