Elever & AI samskapar för en hållbar framtid

Så ska vi bli expertläsare…

Den utvalde av Lois Lowry – Läsintervjuer och läscoaching

I dag har vi samtalat om boken Den utvalde, repeterat lässtrategier och samtalat om skillnaden mellan novisläsare och expertläsare. Vi har haft  läsintervjuer utifrån jag undrar frågor (Aidan Chambers) samt läscoaching.

Läscoaching inbjuder till ett gemensamt lärande där ni förväntas ta ett större ansvar för att läsa och samtidigt bidra till andras läsframgång. En ”win-win situation” eftersom ni blir resurser för varandra. Vår blogg blir viktig i sammanhanget eftersom ni kan få tillgång till läscoaching och boksamtal även om ni inte fysiskt träffas i klassrummet.

Föregående

Läsäventyret fortsätter…

Nästa

Framtidsdag på Söderslättsgymnasiet

8 kommentarer

 1. Victoria

  Idag har jag haft boksamtal med Elisabeth o jag lärde mig att det är viktigt att prata med andra som oxå läser boken vilka strategier hon har och hur hon gör för att komma igång med läsning. Och hur jag själv kan göra för att läsa o förstå boken bättre. Och att man lär sig oxå genom att få höra vad Elisabeth tycker om boken och vad jag själv tycker om den.

 2. Elisabeth

  Det jag lär mig genom att prata om boken med någon annan är att jag tycker boken blir roligare att läsa och att jag kommer på mer nu än vad jag gör när jag läser hemma. Boken blir mer spännande… För det jag prata om trodde jag inte att jag kunde innan. Jag får ut mer nu muntligt än att läsa och komma ihåg bara.

 3. ida

  Jag får fler tankar när dom säger hur deras strategier är och det hjälper mig när jag behöver strategi med läsningen. det är intressant att lyssna på när andra pratar om samma bok och vi kan ha en helt annat perspektiv .

 4. Wille Petersson

  Idag har vi haft boksamtal om boken den utvalde jag och Emilia diskuterade olika lässtrategier det vill säga på vilka sätt vi tar oss fram när man fastnar vid ett svårt ord eller om man tappat handlingen i boken, vi hjälpte varan med olika frågor som boken väckt hos oss såsom svåra ord eller saker som hänt i boken, att prata med en annan person så som i ett boksamtal tränar man på väldigt mycket man tränar bland annat på att lyssna och att sammanfatta en bit text i en diskussion, man får även dela med sig och höra vad andra tycker om den del i boken som man än så länge läst

 5. Emilia

  Nu har jag haft ett boksamtal tillsammans med Wille. Av att diskutera öppnas ett större perspektiv upp. Det är inte alltid att man ser eller tycker lika på saker. Det kan vara intressant att lyssna på vad andra tyckte var bra eller mindre bra. Om man fastnat någonstans, kan man höra vad den tänkt där. Vi alla fastnar på olika saker och ting. Genom en diskussion utvecklas med att samtala och lyssna.

 6. Sam Al

  När man har bok samtal så lär man sig mer genom att man får mer information om den boken man läser.

 7. Hannes Kimay

  Idag har jag haft ett boksamtal, det diskuterade jag med Maria. Det som jag lärt mig ifrån att läsa och förstå är viktigt genom att prata med andra om vad dom tyckte om boken, vad som är intressant, få lusten till att läsa och förstå de som händer i samhället. Att också tänka igenom och läsa vidare i texten om man fastna nånstans. Också fokusera på läsningen även om det är tufft eller svårt.

 8. Maria

  Ni var aktiva och engagerade under läsintervjuerna och läscoachingen, vilket är jättebra! Bra jobbat! 🙂

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén