Elever & AI samskapar för en hållbar framtid

Världens bästa novell?

Förberedelse inför workshop med författare…

Syftet är att ni ska bli bättre på att läsa, förstå och analysera noveller. Dessutom ska ni lära er hur skapandets kraft får betydelse för såväl det egna lärandet och andras genom att lära sig skriva egna noveller som ska läsas och  tolkas av andra elever. I arbetet inkluderas tekniken och internet; hur det integreras på ett meningsfullt sätt för att ge stöd åt lärandet.

Vad är det som gör att August Strindbergs novell Ett halvt ark papper (1903) berör så många människor och är så populär? Vad tycker du om novellen?

Möte med innehållet och kunskapsutveckling

Vi närläste novellen tillsammans i grupp, packade upp texten gemensamt och tänkte högt kring texten inför varandra (jag modellerade först). Det finns mycket att upptäcka i novellens flera lager och det är en bra text att använda för att stärka förmågan att tänka abstrakt och dra slutsatser (läsa mellan raderna).

Vi arbetade med Ett halvt ark papper på webben, vilket fungerar som en digital lärresurs. Novellen är inläst på flera olika språk (ökad tillgänglighet) och det finns pedagogiska planeringar att inspireras av som uppmuntrar till skapande aktiviteter och möjligheter till digitalt lärande. Klassikern fick inleda ett större novellprojekt som vi arbetar med framöver.

I mötet med innehållet och samtalet fick ni fundera över vilka kunskaper ni har just nu gällande novellens uppbyggnad och vad ni kan tänkas behöva utforska mer framöver. Nästa byggsten är ett filmklipp via Youtube som skildrar novellens kännetecken och uppbyggnad, följt av analys utifrån litteraturvetenskapliga begrepp.

Allt annat viktigt och användbart för att fördjupa ditt lärande delas i vårt digitala klassrum!

 

img_4480

 

Föregående

Real Case – Möte med entreprenören som driver Sodalicious

Nästa

Studiebesök på Sodalicious

6 kommentarer

 1. Caroline

  Jag tror att novellen ”Ett halvt ark papper” är bra för att alla genomgår någon gång en sorg i livet, och alla hittar sin kärlek men den kanske inte håller i sig pga sjukdom eller något annat.

 2. Elisabeth

  Jag tror att den här novellen är populär därför att de handlar om livet. Sedan att det här halvt ark papper som han i texten hittar gör en nyfiken för vad den vill säga. Orden i texten (ledtrådar) gör så att man hittar det texten vill säga (budskap). Man får plocka och lägga ihop det och det är det som är roligt med texten.

 3. Phiefan

  Jag vill mena på att August Strindbergs ’Ett halvt ark papper’ är så berörande på grund av dess verklighetstrogna och tidlösa kärna som skildrar bl. a. kärlek och sorg . Dessutom, vill jag påstå att anledning till att den är omtyckt är dess språk vilket inte riktats till en specifik läsekrets med svåra formuleringar och ordval utan utformats enkelt så allmänheten skall förstå: ”Där stod det, hela denna vackra historia, som avspelats på den korta tiden av två år; allt han ville glömma stod där; ett stycke människoliv på ett halvt ark papper”.

 4. Vicky

  Jag tror att denna novell fortfarande är populär för att när man läser novellen så väcker den minnen i ens eget liv. Man får en känsla att man alltid ska älska sina vänner och anhöriga för en dag så finns dom inte längre där och då kommer man ångra mycket att man inte hade så bra kontakt med dom innan allt hände.

  När jag hade läst denna novell och jag samtalade med läraren så tänkte jag på en film jag sett som liknar väldigt mycket vad novellen handlar om. Filmen heter ”Safe Haven”. Jag tycker denna filmen är värdig att se.

 5. Maria

  Bra jobbat! Så roligt att få kliva in i läsäventyret tillsammans med er. Jag utmanade er genom att välja ”Ett halvt ark papper” och det är jag glad över. Det gav oss möjlighet att arbeta tillsammans som ”läsdetektiver” före, under och efter läsningen. Texten öppnade upp för igenkänning, men samtidigt mötet med något nytt och okänt.

 6. Anton

  Jag tror ”Ett halvt ark papper” fortfarande läses idag är för att vi alla kommer förlora någon som vi älskar jättemycket och även i det så måste man se positivt i saken för annars kan man hamna i en svacka som gör att man mår sämre. Jag har själv förlorat en som har betytt jättemycket för mig för 10 år sen och jag kommer ihåg det som om det var igår. Det är viktigt att man fortsätter med livet som vanligt så mycket man kan efter man har förlorat någon för det kommer ljusare dagar.

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén