Det var en varm dag i juli och telefonen ringde. När jag svarade möttes jag av en väldigt positiv nyhet. Det var Fanny från Läsrörelsen. Hon berättade att jag blivit vald till att medverka i E-boken “Tankar om vår tid”. Jag blev chockad och tänkte för mig själv “Varför ska jag vara med där?”. Fanny började prata om en tävling som jag var inblandad i och där tävlingen gick ut på att skriva och skicka in en text angående omvärlden och utmaningarna vi står inför. Efter telefonsamtalet förstod jag vad det handlade om och jag blev riktigt glad och stolt.

Några veckor senare ringde telefonen igen. Denna gången var det Elisabeth som är ordförande i Läsrörelsen. Hon berättade att jag ska komma till Stockholm för att överlämna den nya E-boken till statsministern som vi 14 utvalda elever har producerat fram. Detta lät sjukt roligt och jag ville verkligen delta i denna stora utflykt. Efter sommaren fick jag reda på att statsministern inte kunde träffas, vilket var tråkigt såklart. Det fick istället bli en annan politisk ikon som har samma skånska rötter som mig själv, nämligen Miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin.

Några veckor senare, i början av september då var det dags att ge av sig till huvudstaden. Jag tog flyget raka vägen upp från Sturup till Bromma flygplats. Viktigt att ha i baktanken var att allt var kostnadsfritt. Läsrörelsen betalade flyg, mat och annat nöje. När jag var framme i Bromma väntade en personlig taxi på mig. Taxichaufför hade fått i uppgift att köra mig till Gustav Fridolins huvudkontor. Det var roligt att åka taxi i Stockholm och se storstaden, eftersom det var längesedan jag var på besök i huvudstaden. Någonting som fascinerade mig var att överallt fanns det affischer uppsatta. Det var affischer på alla partiledare och deras partier. Det såg ut som att alla hade haft ett politiskt krig om vem som skall ha mest affischer i Stockholm.

När vi var framme vid huvudkontoret stod Fanny och två av hennes kollegor utanför och väntade på mig. Bredvid dem stod Gustav Fridolin, som varit partiledare för miljöpartiet i 7 år. Första tanken när jag klev ut ur taxin var att hälsa på mina medarbetare för denna intressanta dag. Det var mycket trevliga människor som bemötte mig på ett hyggligt sätt. Efter att jag kommit i kontakt med dem var det dags att skaka hand med herr Fridolin. Personligen tyckte jag att Gustav kändes bekant på något konstigt sätt.  Anledningen till detta beror förmodligen på att jag har sett honom i sociala medier och på television på senaste tiden. Gustav var iallafall trevlig och mycket respektfull som tog sig sin tid till att läsa smått i boken och även ställa några korta frågor kring vårt arbete. Det märktes i sättet på honom och runt om att det var valvecka. Efteråt kände jag mig stolt och nöjd, så jag tog givetvis en bild tillsammans med Gustav Fridolin. Efter mötet med honom åt jag, Fanny, Elisabeth och Naomi (som också var utvald till detta möte) gott käk tillsammans på en fin restaurang. Maten var extremt god och jag kunde inte vara mer tacksam. När vi var mätta och belåtna och gått runt i olika butiker var det dags för hemfärd.

Hemfärden var inte likadan som färden dit. Denna gången tog jag ingen taxi utan jag använde mig istället av en flygbuss som tog mig till Bromma flygplats, för att senare ta flyget hem till Malmö. På vägen hem fick jag en fika och en god kopp kaffe.

Dagen var mycket intressant och rolig på många sätt och vis. Det är alltid trevligt att träffa sådana målmedvetna och framgångsrika människor som Gustav. Jag kommer verkligen minnas denna resa och mitt skrivande i E-boken framöver. Det var en fantastisk upplevelse som alla borde få uppleva. Jag vill verkligen tacka Fanny och hennes team som gav mig denna chans att få åka och träffa Sveriges utbildningsminister. Sjukt trevliga människor som man kunde ha en härlig pratstund med.

Tack så mycket!

Mattias Karlsson Söderslättsgymnasiet, HA17

Ladda ner boken ”Tankar om vår tid – av 14 unga”

Klicka här för att läsa mer om min Stockholmsresa:  Trelleborgs Allehanda och 24trelleborg