På Aftonbladets hemsida skrevs det att under 2016 kom cirka 5 147 ensamkommande till Sverige och Trelleborg tog emot cirka 200 som kom hit och stannade. På grund av krig och våldsamheter i sina hemland. Många kom hit ensamma utan pengar eller kläder och vissa kom med hela familjer. De hade rent ut sagt ingenting! De hade flytt i flera månader och många unga,barn och äldre dog på sin färd eller blev dödade.

När detta hände så klagade många i Trelleborgs kommun över ensamkommande .Att dom ska ha fått  många lägenheter  i Trelleborg och att det finns asylboende som där finns personal på grund av dom är yngre än 18. Och att dom skulle få gå på en normal skola och lära sig Svenska.

Många tänker inte på hur det har varit att få lämna sitt hemland på grund av krig. Och att många av dom har varit tvungna att lämna sina vänner och familjer. Det är hemskt! Nästan alla ensamkommande går runt och blir kallade som flyktingar och det är ju som en mobbning för dom, hur kul kan det vara att bli kallad flykting? Det är ju som att dom inte är som andra människor. Och att alla har lika stor rätt att få göra och säga och bli kallade för deras eget namn som vi som bor i Sverige.

Många har fått åka tillbaka för dom inte har haft pass eller id. Dom har inte fått uppehållstillstånd och då kan migrationsverket bara en dag ringa och säga att idag måste du lämna landet. Och det tycker jag är fel, jag tycker att alla ska få en chans att få ett bra och lyckligt liv här istället för att åka tillbaka till krig .Och det är hemskt att man måste gå varje dag och  tänka på om man inte har uppehållstillstånd att när som helst kan dom ringa och då är jag tvungen att lämna landet.

Detta tycker jag ska förändras på för alla är lika värda och att ensamkommande är som vilka person som helst. Och det har jag  tänkt mycket på hur dom verkligen har det i sina hemländer med krig och allt  och att vi i Sverige har det jättebra och då så klart ska vi i Sverige visa det för alla och hjälpa dom som kommer hit och behöver hjälp.

Jag tycker att vi ska ta emot människor från andra länder som har krig och de ska alla dom andra länderna också göra för vi hade att dom hade gjort det för oss om det skulle ha varit krig här i Sverige. Och att dom som kommer hit som ensamkommande med sina familjer ska bli lika behandlade så som alla andra blir för dom är också  människor.

Läs mer på- http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/172-ensamkommande-2016/