Givetvis vill vi bidra till att öka läslusten och läsförståelsen bland barn och ungdomar! Vi stödjer därför Kultur- & Fritidsförvaltningens läsfrämjande arbete ”Läsjakten”.

Vad är Läsjakten?

Taekwondon och United Fighters – killar åldern 10-17 år är utvalda att delta i tävlingen ”Läsjakten 2017-2018”. Mer information om tävlingen finns via länken; Trelleborgs Taekwondo


Våra boktips

 

”Noveller från Trelleborg” – En novellbok av barn och unga för barn och unga

Elever från årskurs 4 och gymnasiet har tillsammans med en författare skapat boken ”Noveller från Trelleborg”. Läs mer om boken via länken ”Bokrelease av Novellboken om Trelleborg”och ladda ner boken här. 

Zlatan Ibrahimovic – En bok som är svår att släppa, men lätt att läsa!

Jag vill tipsa om ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” av David Lagercrantz som också finns som LL-bok. Det är en intressant bok om Zlatans liv. Hur han växte upp, om hans fotbollsframgångar, om kärlek m.m. Även om livet var svårt för Zlatan under uppväxten så visar han att det är möjligt att uppfylla sina drömmar. Läs boken och inspireras av hans målmedvetenhet!

Den här boken måste du läsa!

Vi har närläst boken ”Gilla hata horan” av Johanna Nilsson tillsammans och haft reflekterande samtal varje vecka om nätmobbning. Det är en viktig bok som alla borde läsa och prata om tillsammans i skolan. Boken väcker många starka känslor och har engagerat oss att försöka hitta lösningar på ett växande problem. När vi har läst boken har vi också samtalat om olika organisationer som hjälper barn och ungdomar som blivit mobbade, exempelvis FRIENDS och BRIS. Vi har också pratat mycket om hur viktigt det är att vuxna hjälper barn och unga att bemöta varandra på ett bra sätt i och utanför nätet. Klicka på länkarna för att läsa mer hur vi arbetat med boken och framför allt LÄS DEN!

The Freedom Writer Diary

Den här boken är en dagbok på engelska som handlar om deras liv och vad de har för svårigheter hemma. Alla elever är färgade och de orsakar vissa problem så de berättar om de problemen i boken/dagboken. De berättar om deras förflutna, nutid och till framtiden.

”After intercepting a racist drawing from one of her students, Gruwell compared the drawings to Nazi propaganda techniques. She drew blank stares; only one of them had heard of the Holocaust. As a result, she assigned them to read and write about The Diary of Anne Frank and Zlata’s Diary: A Child’s Life in Sarajevo.”

Den låter inte så bra men det är den.

Läs A i alla ämnen!

Jag tycker att alla som vill och vill försöka ska läsa boken “A I alla ämnen”.
I denna boken finns det en hel del nya saker som du kan ha med dig i skolan som t ex olika studietekniker, motivation och planering osv.

Vill du vill gå ut högstadiet och gymnasiet med toppbetyg? Många tror att det är omöjligt att få toppbetyg på grund av att du kanske inte är smart nog eller att du inte ska orka? Men det är fel tycker Raman! “Om du tar till dig mentaliteten och lär dig studieteknikerna i den här boken så kommer du att lyckas”.

Lycka till 🙂 Detta klarar du!

Läs en fängslande bok om förlåtelse

Jag vill tipsa om en bok skriven av Desmond & Mpho Tutu. Boken heter Förlåtelse och handlar om ett av de värsta brott som en människa kan utsättas för. Vägen till förlåtelse är svår, men på samma gång den enda vägen till friheten inom oss själva. Desmond Tutu ifrån Sydafrika har tilldelats Nobels fredspris. Boken är jättebra och tar upp ett ämne som passar bra att samtala kring.

Läs en dystopi!

Jag har nyligen läst Kallocain skriven av Karin Boye ( 1900-1941 ) svensk författare och poet, skriven under slutet av hennes “karriär”.

Kallocain är en dystopi, en mörk framtidsbild och handlar om en karaktär vid namn Leo Kall, vi vitnar allting från honom ( jag form ), han lever i ett samhälle där staten har total maktgrepp och hur han upplever det som sker.

Kallocain är baserad och skriven under andra världskrigets gång och handlar också väldigt mycket om psykologi.

Två spännande boktips!

Jag har två böcker som ni kan läsa. Den första heter ”Världens mått” som är skriven av Daniel Kehlman. Den handlar om två unga tysk men på 1700-talet. De klättrat i vulkaner och träffar på havsmonster samt kannibaler. Boken har mycket kunskap och humor i sig och att den är spännande.

Den andra boken som jag kan rekommendera är ”Monster” som är skriven av Micael Dahlén. Bocken handlar om att han träffar på kannibaler som till exempel den japanska kannibalen Issei Sagawa och fem andra väldigt berömda mördare som finns än idag. Boken är väldigt mörk och skrämmande men ändå så är den spännande och mystisk.

Svårt att välja? Läs alla! 

Jag rekommenderar boken ”Zlatan” av David Lagercrantz eftersom jag tyckte den var intressant, bra och spännande. Jag fick veta mer om Zlatan än att han bara var fotbollsspelare. Man fick en helt annan bild av honom.

Två andra böcker är ”I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig” och ”Min systers dotter har många pappor” av Christina Wahldén. Dessa böckerna älskade jag att läsa, de var spännande under hela läsningen och jag fastna i böckerna direkt. Jag gillar böcker där det händer någonting, därför fasta jag för böckerna.

Den sista är Stå ut av Mattias Edvardsson. Denna tyckte jag också var bra eftersom jag fastna för den direkt. Den tycker jag passar mycket för ungdomar. Det som var bra var att det hände många intressanta grejer som gjorde att jag inte ville sluta läsa.

Jag rekommenderar dessa böckerna för att jag tyckte de var så bra, intressanta och spännande då det gjorde så jag kom igång med läsningen snabbt samt att de fick mig att tycka det är roligare att läsa böcker än vad jag tyckte förr.