Vad är motivation?
Motivation är en vilja man har för att göra något speciellt som är viktigt för en. Det kan vara något som man tycker är roligt som man gör på fritiden eller skolan. Det är väldigt lätt att man ger upp med saker och ting när det inte går som man vill t.ex. för de som kanske har det lite tuffare eller svårare i skolan kan det ta längre tid och då är det lätt att man ger upp. Detta påverkar fritiden eftersom man inte hinner med att göra något roligt för att man har så mycket i skolan. Därför menar jag att det är viktigt att planera. Jag har varit med om det själv så jag förstår er. Det finns många bra exempel som man kan göra för att utvecklas och bli mer motiverad. Det man kan göra är att planera i tid, skriva ner det på papper (tankekarta, schema). Det gör stor nytta tycker jag för man har bättre koll på vad som ska göras och sedan stryker man bara över det som är klart. Då blir man mindre stressad och mår bättre för att man märker att man får gjort saker och ting i tid.
Du måste ha utmaningar för dig själv för att du ska klara det och ha kul samtidigt. Det gäller att ha både inre och yttre motivation. Motivation är något alla har oavsett om det gäller skola eller annan aktivitet. Det bästa är att ha motivation och via det kunna känna den härliga känsla att man klarade sitt mål.
Motion
Motion är något alla behöver för att till exempel klara olika saker som skola och jobb. Oftast är det svårt att börja med saker som läxor i skolan, man tänker “ah det kan jag göra sen” eller så säger man att man kommer klara provet utan att plugga. Därför är det väldigt viktigt att du själv och andra motiverar dig/er till saker. Du kan göra schema i din mobil eller sätta upp lappar där hemma med läxor som du måste göra. Du måste tänka på dig själv om du vill klara prov och läxor så sätt dig ner efter du har ätit något litet efter skolan och börja kolla på dina uppgifter.
Sömn och mat
Du måste ha ork och då måste du både sova och äta rätt. Ha rutiner på allt, så har du ork att sätta dig ner med dina uppgifter. Orken är väldigt viktigt att ha eftersom du ska kunna ha din motivation på bästa sätt varje dag, Det är viktigt att du får i dig mat för att klara av dagarna äter du ingenting så kommer du inte klara av dina uppgifter till exempel och på så vis är det svårare att hålla motivationen uppe. Sov så länge du kan så att du är utvilad till dagen som kommer. Jag brukar alltid tänka på rutinerna och på så vis klara av varje dag som kommer oavsett om det är fotboll, skola eller något annat.
Fler tips från oss elever:
- Om man t.ex. ska plugga på glosor så är det viktigt att man delar upp dem och tar några i taget och inte alla på en gång. Det kan hända att man blir så stressad för att man inte får in det i huvudet därför tar man tre i taget och tränar på dem tills man kan dem och sen ökar man sedan är det väldigt viktigt att man tar rast i mellan för annars blir det för mycket och man låser sig själv till slut. Det man kan göra är att gå ut och ta lite frisk luft sedan kan man ta en frukt. Gör man ett schema på hur dagen ska vara: lektion, paus, lektion, lunch osv. så blir det bra till slut.Om man vill göra det lite roligare att lära sig sina glosor t.ex på engelskan, så kan man spela memory på sina glosor. Man skriver ner alla sina glosor på engelska och sen så skriver man glosorna på svenska. Efter man har gjort det så klipper man ut dem. Det här sättet att träna sina glosor på är motiverande och det är ett bra sätt att lära sig på. Jag blev motiverad till att lära mig glosorna på det här sättet.
- Jag själv brukar anteckna på lektionerna och när jag kommer hem brukar jag kolla igenom vad jag har antecknat så jag inte glömmer det. Sen när jag ska läsa på inför prov så brukar jag göra en tankekarta eller göra ett memory så jag parar ihop orden med varandra, men det är olika.
Målsättning
Vi har alla en personlig elevlogg i Vklass och där skriver vi om våra långsiktiga och kortsiktiga mål.
Källor
https://urskola.se/Produkter/196307-Orka-plugga-Vad-ar-motivation 2017-01-16
https://urskola.se/Produkter/195709-Orka-plugga-Forenkla-skolarbetet-med-delmal 2017-01-16
Tänk-Studiestrategier Skriven av – Anna Tebelius Bodin