Elever & AI samskapar för en hållbar framtid

Första läsuppdraget till Den utvalde

Del 1 – Reflektion och resonemang (kommentar)

En stad eller ett samhälle förändras och utvecklas ständigt, men de fungerar inte alltid. Jonas, huvudpersonen i Den utvalde av Lois Lowry lever i ett samhälle utan konflikter, fattigdom, arbetslöshet eller skilsmässor. Det låter ganska bra, eller hur? Under läsningens gång har vi förstått att det är något underligt med hur man lever i samhället.

 • Hur upplever du samhället? Vad är bra och vad är dåligt? Ta fram minst två exempel, resonera kring dessa och posta din kommentar.
 • Vad tror du Lois Lowry menar med följande: ”Till alla barn som bär framtiden i sina händer”.
 •  Avsluta din kommentar med en öppen fråga som andra kan svara på. Öppna frågor har inget givet svar utan öppnar upp för tal och tankeutrymme (slutna frågor ger oftast enkla svar). Öppna frågor kan exempelvis inledas så här:

Vad har…? Hur skulle …? Vilka tankar…? 

Del 2 – Vilken förändring vill du se i skolan/samhället/världen? Lär dig att blogga och förmedla samtidigt ditt budskap till omvärlden. (Blogginlägg)

”Be the change that you wish to see in the world” – Ghandi

Vi såg tidigare en scen ur filmen Pay it forward (länk finns i Classroom för er som missade lektionen) där Trevor får en uppgift av sin lärare som går ut på att förändra något så att världen blir bättre. Ditt uppdrag är att berätta vilken förändring du vill se i världen och samtidigt lära dig mer hur man bloggar. Mer information och stödmaterial finns i Google Classroom. Se filmklippet från Webbstjärnan och granska ditt inlägg utifrån checklistan innan du publicerar. Lycka till med bloggandet. 🙂

Läsuppdraget ska vara gjort senast den 31/3!

Föregående

Framtidsdag på Söderslättsgymnasiet

Nästa

Förändring inom skolmaten!

33 kommentarer

 1. Victoria

  -I början av boken verkade samhället perfekt dom hade inga konflikter och man skilde sig aldrig men efter ett tag man har läst så blir det konstigare och konstigare. Man gör inte sina egna barn, man måste önska sina barn och man får bara ha en pojke och en flicka i varje familj. Och att man måste varje kväll dela med sig sina minnen till ens familj det tycker jag är väldigt konstigt.

  – Jag tror att Lois menar att vi själva har vår framtid i våra händer och det är bara vi som kan avgöra hur vår framtid ska se ut. Och att vi ska tänka hur det hade varit om vår framtid hade varit såsom i boken? För där kan dom inte ändra sin framtid eftersom det är någon som bestämmer över hela samhället.

  – Tänk om vi hade blivit övervakade dygnet runt och var tvungna att dela med oss av våra minnen varje kväll till familjen? Hur hade vi påverkats av det?

  • Dragan/Emir

   Hej Victoria. Jag heter Emir och jag tycker faktiskt att det är bra att dom kollar upp dig 24/7. för då vet dom kanske vad du vill gärna jobba med och du kanske kommer trivas där det beror helt på ifall han tycker om det senare när han blir tolv år.

   Eftersom det är ganska bra i fall dom håller koll på alla i samhället så inget blir dåligt för då slåss ingen och ingen blir lämnad själv jag tycker det är så bra i fall dom håller koll plus att mamma och pappa finns där också så du kan prata om dina dåliga drömmar så klart dom hjälper dig.

   Eftersom denna världen vi lever i, vissa folk bryr sig inte hur vårat samhälle är och vissa folk lyssnar inte hela tiden som det gör i Den Utvalde i deras samhälle både ja och nä är det bra men alla har sin egen tanke vad dom tycker om samhället.

   ifall vi hade haft det här så hade vi alla haft det bra men endå inte för det finns inget bråk eller inget att vara sur av vem ska man klaga på ch vem ska man säga till det går inte där blir det dåligt vad jag tycker.

   Hälsnigar Emir/

 2. Caroline

  Jag upplever samhället som väldigt lugnt och fridfullt för att de föser bort deras känslor. Det som är dåligt i boken är att de tar tabletter som gör att deras känslor försvinner. Om man inte har känslor så kan man inte visa hur man känner sig inombords. Det som är bra i boken är att man får jobb när man är ung för att man lär sig mycket mer saker när man är ung än gammal. Men å andra sidan så vill barn vara ute och leka och ha kul, och det får de inte om man ska jobba hela tiden.

  Jag tror att Lowry menar med den meningen är att alla dessa barn får jobb som är så viktiga för deras samhälle och för deras framtid som vuxna. Deras insats på deras jobb är avgörande för hur deras framtid ser ut.

  Vilka tankar får du när du läser att de inte få ha några känslor?

  • Alexander

   Hej Caroline!
   Vi har ett svar på din kommentar.
   Det måste vara ett tråkigt samhälle utan några känslor. Ett samhälle där man inte får ha några känslor för någon eller något måste kännas meningslöst eftersom att de flesta negativa känslor amplifierar de olika bra känslorna. Eftersom att människorna i samhället inte känner några känslor alls så vet de inte att det är ett egentligen ganska hemskt samhälle.

   Hur tror du det skulle kännas att vara glad om du inte kunde känna motsatsen till glad?

   Mvh Alexander och Albin

 3. Sam Al

  Varje sida jag läser i boken så blir boken konstigare och mer spännande. Det som jag tycker är bra i deras samhälle är att man fick en gratis cykel. Jag tycker att det var en bra grej för att det är inte alla som har pengar och kan köpa cykel till sina barn. Det som jag tycker var dålig är att man var tvungen att jobba när man har fyllt 12 år. Det är dumt att lämna små barn för att jobba eftersom jag tycker att det är dåligt. De är små för att få utbildning och jobba.

  Jag tror Lois Lowry menar att vi kan bestämma om hur vi vill att vår framtid ska se ut genom att utbildas och jobba.

  Vad skulle du göra om vårt samhälle har blivit som Jonas samhälle?

  • Noah

   Hej Sam.
   Jag heter Noah och vi har fått i uppgift att svar på era frågor. Så här är mitt svar.

   Jag tror att jag hade tyckt det var bra p.g.a att jag inte visste hur det var egentligen och då hade jag nog inte brytt mig. Jag skulle vara van med att ha det så och då hade jag nog aldrig förstått vad jag hade missat (känslor) o.s.v. Jag skulle förmodligen inte ens veta vad känslor var.

   Men om du menar att jag var född med först ett normalt samhälle och sedan hade samhället blivit som Jonas samhälle. Så skulle jag förmodligen blivit förvånad och inte veta vad jag ska göra. Jag skulle nog ifrågasätta detta.

   Min fråga till dig är. Hur skulle du reagera om du först levde i det samhället som du gör nu och helt plötsligt ändrades allt och då skapades till ett samhälle utan känslor o.s.v?

   • Sam Al

    Det skulle kännas jätte jobbigt för jag vet inte hur deras samhälle fungerar och då vet jag inte vad man får göra och vad man inte får göra.

    Jonnas försöker ändra hans samhälle. Om det hade varit du hur skulle du ändra samhället på vilket sätt?

    • Noah

     Jag tycker det är svårt att sätta mig in i det. Men jag skulle nog ungefär göra samma sak som Jonas.

     Men du kanske har ett bättre svar än mig, i så fall hur skulle du ändrat på samhället?

  • Fritiof

   Hej, jag heter Fritiof och går på Skansen skolan i Mörbylånga på Öland

   Jag skulle inte försökt sätta mig upp mot ledarna som Jonas gjorde när han flydde från samhället. Jag skulle stannat kvar för jag har inte tillräckligt med mod eller styrka för att klara det. En del saker tycker jag är bra som att det är någon som ordnar ett passande jobb åt en och att alla är likadana så att ingen behöver stjäla.

   Vad tycker du är bra/dåligt med Jonas samhälle?

 4. Sandra

  Jag upplever samhället som ett samhälle där man inte kan göra något utan att någon annan ser vad man gör och att man blir “stalkad” i samhället. Och man blir liksom övervakad hela tiden. Det som är bra med samhället är att man aldrig behöver känna någon smärta även om det låter väldigt konstigt. Det som är dåligt med samhället är att man blir övervakad hela tiden och att man inte får ha känslor det är liksom väldigt läskigt.

  Lois Lowry menar att boken är till barnen/ungdomarna som läser boken ska tänka på hur man vill att samhället ska vara i framtiden och hur man kan påverka det. Och jag tror att Lois Lowry vill att vi ska förstå att där inte finns ett perfekt samhälle och att man inte kan göra så att det blir perfekt för att det blir liksom bara läskigt. Där finns helt enkelt inget perfekt samhälle och ja man kanske kan göra så gott man kan men man ska inte önska att man lever i ett perfekt samhälle.

  Varför får man inte ha några känslor i boken? Hur skulle du känna om du inte fick tycka och tänka vad du velat?

  • Noah

   Hej jag heter Noah
   De försöker uppnå ett stabilt samhälle och om man har känslor i detta samhället kan det leda till att hela systemet går sönder som t.ex avundsjuka,ilska o.s.v. Sedan skulle familjesystemet gå sönder p.g.a att om man har känslor skulle det kunna inkomma skilsmässor, bråk och annat.

   På din andra fråga tänker jag att känslor och tankar hör ihop. Det jag menar är kan man verkligen tänka något om man inte har känslor? Om man inte har tankar hur skulle man då kunna känna något? Så jag menar nog att jag inte kan förstå vad jag skulle tycka om det.

   Min fråga till dig är om du förstår vad jag menar och håller med? Om inte vad tycker du?

   • Sandra

    Hej Noah!
    Jag förstår exakt vad du menar och jag håller med de om detta. Jag tycker även att det är jättekonstigt att man inte får ha känslor. Därför att känslor är vanligt att ha. Alla människor har känslor och det är normalt att ha känslor.

    Förstår du vad jag försöker få fram?

  • Johnny

   Hej jag är från en skola i Norrköping! Har några frågor till dig!
   Tycker du boken är bra? Några svårigheter med boken?
   Jag hade blivit väldig missnöjd om jag inte alls hade gillat boken

 5. Elisabeth

  – I början av boken verkade det bra för familjen eftersom de hade det bra och där var inga konflikter mellan dem eller när dem var ute med kompisar. Det jag tycker är dåligt i samhället är att någon övervakar dem sen att de får barn och inte gör dem själv. Det blir ju att de tar någon annans barn. För det enda de får göra är att önska hur man vill ha barnet. Sedan att någon har koll på vad de gör och gör de något fel blir de befriade. De vet inte var de hamnar sen. De måste även prata varje kväll om sina känslor, tänk så vill man inte det.

  – Jag tror hon menar att någonting kommer att hända men de vet inte vad.

  Min fråga är vad hade ni tyckt om ni hade haft ett samhälle som detta?

  • Anna

   Hej Elisabeth! Vi heter Anna, Jonis och Tyra.

   När vi läser boken är det svårt att förstå att man ens kan leva i ett sådant strängt och känslolöst samhälle. Vi kan inte ens föreställa oss hur det skulle vara att leva utan minnen och känslor. Frågor som ”Vad är meningen med livet?” dyker upp i våra huvuden. I Jonas samhälle får man inte välja själv eller ha en egen vilja, vad lever man för då? Man har inga mål i livet, vad driver en till att fortsätta?

   Men, om man nu skulle vara uppväxt och född i det samhället skulle man ju inte heller ha någon aning om hur det är att ha minnen, se färg, kunna välja själv eller uppleva kärlek. Jonas inser ju först hur dåligt och “kallt” samhälle han lever i när han får minnen och kan se färg och känslor, innan det förstod han inte det.

   Hur tolkar du slutet och hur tror du att Jonas kommer leva framöver?

   • Elisabeth

    Man vänjer sig i det man växer upp med och då blir man van vid det. Jag hade inte velat leva i detta samhället som Jonas lever i nu om jag ska jämföra med det samhälle jag lever i. Jag vill uppleva kärlek och minen om vad jag har gjort i livet.

    I slutet fick vi aldrig veta vad som hände riktigt med Jonas. Det enda jag fick reda på var att han såg ett ljus och hörde ett ljud och om man vill få reda på mer så får man nog läsa fortsättningen i någon av Lois Lowry andra böcker inom samma serie.

    – Vad tycker ni om att någon skulle övervaka er?
    – Vad tror ni händer med människor som blir befriade?
    – Vad tycker ni om att man önskar ett barn?
    Jag hade inte velat leva i ett samhälle där någon övervakar människor och befriar människor för att jag tycker det var obehagligt att läsa om det. Sedan hade jag velat ha mitt eget barn och inte önska om ett barn och få någon annans.

 6. emilianellie

  Jag upplever samhället i boken som ganska bevakat av alla, allting ska gärna se perfekt ut. Det tycker jag är en dålig sak med boken. En bra sak däremot med samhället tycker jag att den speglar sig att vara ett perfekt samhälle, dvs konfliktfritt.

  Texten ”Till alla barn som bär framtiden i sina händer” tror jag att Lois menar med att det bara är du själv som kan avgöra din framtid. Ingen ska få rätt i att bestämma över dig, du ska kunna gå din egen väg och bestämma din egen framtid helt enkelt.

  Om ni själva hade fått bestämma, hade ni velat göra om vårt samhälle till ett sådant som i boken?

  • Theo, Casper och Farshad

   Precis som ni tycker vi att samhället är allt för bevakat, ett samhälle som vi själva inte hade velat leva i. Vi tycker det är hemskt att invånarna inte får ta del av alla fina färger och underbara känslor som finns, t.e.x kärlek. Vi tycker att det är dåligt att samhället är helt konfliktfritt, med det menar vi att om du aldrig kommer känna motgång kommer du heller inte kunna känna framgång. Det som är bra med samhället är att det är så organiserat, alla vet om sina positioner och deras system verkar fungera väldigt bra.

   Vi undrar om ni har sett filmen till boken ”The Giver”?

   • Emilia

    Gud vad spännande, att det fanns en film om boken hade jag faktiskt ingen aning om. Nej, vi har inte sett filmen. Har ni sett den? Om ni har, vad tyckte ni om den och hur tänkte ni kring filmen?

 7. emirssg

  -Jag tycker att boken är spännande hur man får veta mer om deras samhälle, allt är olika i andra samhällen dom måste lära sig när man är på nya ställen men nu ska Jonas bli 12 år och få ett jobb som han kommer jobba med sitt liv resten ut.
  Lilly är snart 9 år gammal och hon får snart sin egen cykel, Jonas och Lilly tränade i smyg att hon skulle lära sig cykla det hade alla gjort men det var ingen regel att man inte fick.

  Lois Lowry mennar att alla ska följa sin Dröm och den framtiden dom kan nå.

  När Jonas pappa var tolv fick han höra en saga om en man simmade över och bor någon stans i skogen, utan för samhället.
  Hans pappa var glad och stolt Jonas var lik sin far när han var däruppe och väntade vad han skulle få. Det jag hatar om boken är att dom inte säger vad mamma och pappa heter i boken man vill gärna veta mer. Jag tror Jonas kommer sluta ta sina piller så han kommer bryta senare mot sina regler till slut för han vill förändras han vill inte vara som alla andra hela tiden eller så kommer han gå över havet för att hitta den mannen som bor utan förstaden i en litet hus bara för att veta sanningen.

  Nu har jag en fråga i fall du hade varit i detta samhället hade du följt reglerna eller hade du bara varit dig själv och hittat någon annanstans att bo i där det finns andra folk som e som du och inte behöver leva av ett samhälle fullt med regler?

  • Hej Emirssg vi heter Gustav och Klara och vi går på skansenskolan på öland.
   Svaret på din fråga: vi båda känner att man så småningom kommer ifrågasätta varför man inte får t.ex. känna upphetsning och varför man inte får känna saker. Så vi känner att vi skulle sluta äta pillerna och hitta folk som känner likadant som en själv och starta en grupp och göra uppror. Sedan försöka få folk att inse att man inte ska leva såhär, tillslut kommer alla fatta det och vi kanske kan ta över makten. Sedan lever man i ett demokratiskt och fritt samhälle där alla får tycka och tänka som dom vill och får ha känslor.

   Vad tycker du om slutet? Vi tycker att det tar slut väldigt plötsligt och snabbt och vi undrar hur du tänker om detta slut.

 8. Hannes Kimay

  I början av boken så tycker jag att samhället är bra och lugnt, att det inte finns varken krig eller konflikter, ingen är heller rik eller fattig. De människor som inte är vanliga och inte följer reglerna väljs bort. Författaren målar upp ett utopiskt samhälle men visar sig sedan var tvärtom.
  Men boken är mycket märklig, får en känsla av att dom lever som i en sekt och att det nästan är en diktatur. Jonas upplevs som ganska till freds med sin situation men samtidigt lite orolig över vad som ska hända. Det finns mycket regler i deras samhälle som måste följas. Det märkligaste är att man också ska berätta om sina drömmar på kvällen för sina föräldrar. Visst det är kanske ok att göra så men det är så styrt och kontrollerat. Att inte tycka, tänka och känna känns mycket främmande. Taken på att allting måste vara perfekt är helt orimligt.

  Vad författaren menar med att ”Till alla barn som bär framtiden i sina händer” utifrån boken måste ändå vara att vi alla har rätten till våra egna känslor och vårt eget liv. Det finns inget perfekt samhället och vi barn måste titta längre bortom horisonten. Vi bär rätten till ett eget liv en framtid på vårat sätt. Ingen människa äger mig.

  Hur hade vårat liv blivit om vi fråntogs rätten att tycka, tänka och känna vad vi vill?

  • Hanna och Linnea

   Hej Hannes! Vi är Hanna och Linnea från Öland och går på skansenskolan.
   Vi tänker att det skulle bli ett väldigt styrt och tråkigt samhälle om man inte skulle få tänka,tycka och känna. Samhället idag går nästan ut på att tycka och tänka för att man ska kunna kommunicera med varandra.
   -Vad tror/trodde du att det innebär med befrielse?
   – Varför tror/trodde du så?

   • Hannes

    Det framgick i boken som berättar mycket om befrielse, att man får en spruta med något medel och när man har fått det i sig så dör man. Ex. i boken när Jonas får reda på att deras nyfödde barn ska befrias så blir han fundersam och upphetsad.

    Jag har läst det i den utvalde och fått reda på mer om vad det innebär med befrielse.

    I boken när Jonas fick reda på att barnen skulle befrias så tog han pappas cykel, lite mat och cyklade iväg på kvällen tillsammans med det nyfödda barnet. Det förvånade mig och gjorde mig fundersam. Var det något som ni inte gillade och blev förvånade över?

    • Hanna och Linnea

     Vi håller med dig. Vi blev också väldigt förvånade när han gjorde så. Det var man inte beredda på och man visste inte vad som skulle hända i Enehanda när han gjorde så. Vi hade bara smått fått reda på vad som hände tex när Rosemary försvann. Att alla människor i samhället fick alla minnena som hon hade fått. Men hon hade bara varit minnesbevarare ett kort tag. Så undrar hur det blev för alla människor när Jonas försvann för han hade varit minnesbevarare längre tid. Vad tyckte du om slutet? Vi själva tycker att slutet var ganska oklart.

  • Tuzzi

   Hej Hannes! Jag är Tuzzi. Jag tror då att våra liv hade varigt väldigt dåliga och mycket deprimerat. Det är naturligt för människor att prata och ge förslag, om man tog bort det hade många blivit stressade från att inte kunna uttrycka sig själva på ett naturligt sätt.

   hur hade det varigt om vi hade en massa kvinnor som ger barn till andras familjer men sen får jobba hårt resten av sitt liv?

   • Hannes

    Det skulle vara svårt för kvinnor att ta hand om andra barn som också har jobb att ta hand om. De har också sin egen familj att vara tillsammans med.

    Vad tycker du själv om frågan?

 9. Wille Petersson

  Jag upplever samhället i boken till en början som ett drömsamhälle. Det vill säga ett samhälle som andra städer strävar efter. Såsom att det inte finns någon fattigdom, kriminalitet och att alla barn som fyllt 9 får vars en cykel från staten. För att det inte ska kunna synas någon klasskillnad bland befolkningen. Men efter hand som man kommer längre in i boken så märker man att detta samhälle inte är så fantastiskt som det faktiskt verkar. Det har brister som inte vårt samhälle har till exempel som pillret som blockerar deras känslor och att barnen måste jobba efter dem fyllt 12 år. Detta tycker jag är konstigt. För det känns som om att vårt samhälle har det som deras samhälle inte har och att deras samhälle har det som vi inte har. Det vill säga att om man lägger ihop det goda från samhället i boken med det goda i samhället som vi lever i tror jag att vi får fram det riktiga drömsamhället.

  När Lois Lowry säger ”Till alla barn som bär framtiden i sina händer” tror jag att han menar att vi ungdomar som läser boken ska vara nöjda med det fina samhället som vi redan har. Och att det ”perfekta” samhället inte alltid är det bästa och att det inte alls är som vi förväntar oss att det ska vara. Med denna bok tror jag att författaren försöker förmedla att alla samhällen i hela världen har olika problem hur ”perfekta” dem än är.

  Om du hade fått bygga upp ditt egna samhälle. Hur hade det sett ut? och hur hade det fungerat jämfört med det vi har idag? Hur är din syn på fattigdom och kriminalitet. Är det viktigt för dig att försöka få bort?

  • Kalle, William

   Hej Wille.
   Mitt samhälle hade varit perfekt. Ingen hade varit fattig, alla hade bott i likadana hus. Man hade inte fått samma lön. Men man kunde minst få runt 15 tusen i månaden. Och man behöver inte betala husets kostnader. Man kan däremot lägga till saker på sitt hus som en pool eller studsmatta. Ingen hade kunnat vara helt fattig. Alla hade kunnat överleva med mat och hobbys. I det här samhället kan alla överleva precis som det är. I vårt samhälle måste man jobba för att överleva. (bra jobb för att ha det man behöver). Ingen hade varit direkt fattig men vissa hade haft mindre pengar än andra. Jag tror inte att det skulle vara like mycket kriminalitet som i vårt för ingen är fattig alla har råd med det mesta. Men det finns alltid någon som är missnöjd över något.
   Vad tycker du om boken? och hur skulle kriget ha sätt ut i ditt samhälle skulle det vara fredligt och hur skulle man ha kvar freden?

   • Wille Petersson

    Hej Kalle och William. Jag tycker väldigt mycket om boken jag tycker själva berättelsen är väldigt speciell och det är en historia som skiljer sig enormt mycket från alla andra historier man läst kanske just därför den är spännande och det som gör att man inte vill sluta läsa. Jag tycker även att det är väldigt intressant hur ni beskriver era drömsamhälle tycker extra om hur ni tänker med att alla ska ha lika dana hus och att man sedan kan addera saker som gör husen mer personliga som pooler och så vidare tycker även att det är bra tänkt med att kriminaliteten minskar om alla i erat samhälle har råd med samma saker då deras lön är ungefär samma. Jag förstår inte riktigt eran andra fråga om kriget är det något som händer längre fram i boken? visste ni att det finns en film till boken, har ni sätt den redan? om ni har det, vilken var bäst boken eller filmen?

 10. Charlotte

  I början av boken så var det som var bra i boken att man fick en cykel som barn och det som var dåligt i samhället var att de var övervakade och att det alltid var någon som lyssnade på vad dem säger och gör.

  Det Lois Lowey skrev i boken ”Till alla barn som bär framtiden i sina händer”, Genom att man ska ha en utbildning och att man ska göra är att vi har framtiden i våra händer.

  Tänk om vi hade blivit övervakade dygnet runt, hur skulle det påverka oss?.

 11. Ida

  Jag upplever samhället som ett bra och härligt ställe, det är ingen klass skillnad det är sånt vi hade behövt idag. Det som var dåligt med samhället var att man blev övervakad och man fick inte tycka och tänka som man vill.

  ”till alla barn som bär framtiden i sina händer” tror jag menas att det är vi som en dag ska ta över samhället, att vi ska ta hand om det och gör det bättre.

  -Hur hade ni velat att vårt samhälle såg ut om 20 år, så som i boken eller så som det redan är?

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén