Elever & AI samskapar för en hållbar framtid

Tårta och Workshop med Christina Wahldén – Författarbesök

Hur arbetar en författare? Finns personerna i böckerna på riktigt? Vad kommer nästa bok att handla om?

Så var det äntligen dags för författaren Christina Wahldén att besöka Söderslättsgymnasiet. Under flera veckor har vi läst, samtalat och bearbetat hennes böcker på olika sätt. Förmiddagen började med att Christina berättade om sitt författarskap och ni  fick ställa frågor som skrivits ner inför besöket. Det blev ett möte med stor inlevelse och härlig stämning! 🙂

Vidare hade vi workshop – Skriv en ”saga” utifrån bilder tillsammans med Christina. Hon inledde med att ge er värdefulla skrivtips för att komma igång. Hur man kan tänka kring exempelvis personer, miljö och handling. Vi hade i förväg tryckt upp bilder ur hennes bok Du är modigast och utifrån bilderna fick ni välja vilka bilder som skulle ingå storyn.

Författarbesök där ni får vara med och skapa är värdefullt! Ni får inspiration för eget skapande och samtidigt inblick i hur det är att arbeta som författare.

Tack Christina för en riktigt härlig förmiddag! Vi kompletterar med några frågor från elever som varit med i läsprojektet, men som inte hade möjlighet att vara med under besöket. Vi hoppas att du läser vår blogg och vill svara på frågorna. 🙂

Föregående

Real Case – Elever möter entreprenören och författaren Fredrik Hansson för att utforska skrivandets hantverk

Nästa

En smaklig upplevelse

8 kommentarer

 1. sam

  1. varför blev du författare?

  2. varför skriver du om de som tigger?

  3. vad känner man när man blir författare?

  • Christina

   1. Jag tror det var för att jag var ganska mycket ensam när jag var liten och jag gillade redan då att hitta på berättelser.
   2. Jag har skrivit en bok om tiggare: Hej, snälla! När jag skrev den tänkte jag mycket på hur det skulle vara att tvingas tigga och jag funderade också på det där att det kan vara jobbigt att vara den som måste gå förbi en tiggare utanför mataffären, till exempel. Tiggeri är inte bra för någon. Jag blir ledsen och arg när jag ser det. Människor behöver ha ett bra och värdigt liv, alla människor behöver det. Många av de som tigger kan inte ens läsa för de har inte fått gå i skola. De kommer inte från fattiga länder, utan från rika länder i Europa som borde kunna ta hand om alla som bor där och se till att alla barn får gå i skolan.
   3. När man blir författare, när den första boken blir tryckt, då blir man glad. Det har man ofta drömt och arbetat för så länge. För att tycka att det ska vara roligt att vara författare måste man nog gilla att sitta ensam och jobba också. Man måste ha tålamod. Och fantasi.

 2. Maria

  Vad kommer din nästa bok att handla om?

  • Christina

   Hej Maria!

   Min nästa bok kommer ut i augusti 2017, alltså i höst. Den heter Tulpanpojken och handlar om en pojke från Holland, Wim, som kommer till Sverige efter kriget. Den sista krigsvintern i Holland kallades för Hungervintern. Det fanns nästan ingen mat. Så flera tusen holländska barn fick komma till Sverige för att äta upp sig. Min mormor och morfar tog emot en pojke och han stannade i nio månader. Han är över 80 år nu och är tillbaka i Holland, men han pratar fortfarande svenska. Så boken bygger på en verklig händelse.

 3. Noor ^_^

  När började du skriva böcker och varför skriver du om människor som tigger?

  • Christina

   Hej!

   Min första bok heter Kort kjol och den kom ut 1998. Nästa år är det 20 år sedan. Då får jag kanske ha kalas. 🙂

   Du kan titta på mitt första svar här ovanför, så ser du lite om varför jag skrev en bok om tiggare.

 4. Dragan/Emir

  1. Varför ville du börja skriva böcker?
  2. Hur känns det att skriva böcker?
  3. Varför ville du jobba med att skriva böcker i stället för allt annat du har jo utbildning men varför just författare varför inte något annat?
  4. När du såg kvinnan som finns med i boken Hej, snälla! så vågade du visa att du kunde hjälpa som ingen annan kunde. Varför ville du skriva boken om henne och hjälpa henne?
  5. När din första bok blev såld hur mycket tjänade du?
  6. Hur många böcker har du skrivit som inte är klara eller som du håller på med?
  7. När började du skriva böcker?
  8. Hur känns det att folk verkligen sprider din bok till andra så dom också ska läsa och hur får det dig att må?
  9. När kommer det en ny bok som du har skrivit och när kommer den ut?
  10. När du hjälpte henne (i boken) hur kom du på vad du skulle skriva om och varför? Det tar tid att komma på grejer men du fick fram det så snabbt hur?

  • Christina

   Hej!

   Här kommer svar på era frågor:
   1. Jag ville skriva böcker för att jag gillar berättelser. Det gör nog alla författare.
   2. Att hitta på en berättelse och skriva ner den känns oftast bara roligt. Sedan, när jag kanske måste ändra och bearbeta texten, då tycker inte jag att det är lika kul. Då vill jag skriva nästa bok istället.
   3. Min pappa ville att jag skulle bli ingenjör. Det hade jag kanske kunnat bli, men en ganska dålig ingenjör. Det jag kan är att skriva. Det är som om jag måste skriva, precis som att Zlatan måste spela fotboll. Det är nästan som ett tvång, fast på ett bra sätt. Jag vill skriva och det är det enda jag vill. Så jag tror inte att jag hade varit lika bra om jag hade haft något annat jobb, då hade jag nog varit olycklig för att jag egentligen ville skriva.
   4. Tyvärr är jag inte så säker på att boken Hej, snälla! hjälpte kvinnan vi tog bild på, mer än att hon fick betalt för det. Jag har ingen kontakt med henne, så jag vet inte om hon är kvar i Sverige eller om hon har åkt till sina barn. Vi var lika gamla hon och jag. Hon kunde inte skriva sitt namn. Det var väldigt sorgligt.
   5. Min första bok heter Kort kjol och den är inte så bra att jämföra med för det är den som har sålt bäst av mina böcker, så den är inte typisk. Senast jag kollade, för flera år sedan, var den såld i mer än 50 000 exemplar. En vanlig bok av mig säljer ofta inte mer än 3 000-4 000 exemplar. Men för en vanlig bok får jag ungefär 60 000 kronor när skatten är betald. Då har jag arbetat med den i ett år. Sedan får jag betalt när någon lånar mina böcker på bibliotek också. Jag har aldrig räknat ut vad jag fått betalt för en specifik bok. Ofta får man betalt i små delar under flera års tid. Det är lite krångligt.
   6. Nu håller jag på med en bok som kommer ut i höst, Tulpanpojken, för barn. Så har jag fått ja på två barnböcker till, men de kommer inte ut förrän 2018 och kanske 2019, de har jag i huvudet. Så har jag en vuxenbok jag har börjat att skriva på. Och så kanske tio idéer till lättlästa böcker. Det är som att ha lite olika rör eller byrålådor i huvudet som texterna är i.
   7. Min första bok kom ut 1998, men min första berättelse skrev jag när jag kunde skriva. Då var jag kanske sju eller åtta år.
   8. Ibland när jag sitter hemma och skriver glömmer jag bort att det där ska bli en bok som andra ska läsa. Ibland är det läskigt, när man inte vet om andra ska tycka om boken. Ibland får jag mejl från läsare som har gillat det jag skrev och då blir jag förstås jätteglad.
   9. I augusti i år, Tulpanpojken. Och så kommer det några lättlästa böcker i vår, en heter Lever du? Den har jag skrivit tillsammans med en annan författare som heter Annelie Drewsen.
   10. Det som tar tid är att hitta på vad en bok ska handla om. Vilka personer som ska vara med. Eftersom mina böcker inte är så tjocka tar de inte så lång tid att skriva. Boken som kommer nu i höst har jag funderat på i kanske fem år och så har det tagit ett år att skriva den. Så det går ganska långsamt. Man måste ha tålamod och inte ge upp.

   Tack för jättebra frågor! Hoppas ni fortsätter att läsa nu!

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén