Real Case lyfter fram verklighetsnära lärande, vilket är ett måste i dagens föränderliga samhälle. Lärmiljön ger er möjlighet att lära och utveckla viktiga förmågor som behövs för vidare studier, i arbetslivet och i samhällslivet exempelvis att omsätta idéer till handling, tänka nytt och kreativt, ta risker och se möjligheter. Learning by doing är i fokus i en tillåtande miljö. I Real Case finns inga färdiga paket, istället är tänkande, kreativitet och nyskapande i fokus. Ni är medskapande, vilket betyder att ni förväntas vara aktiva i er egen lärandeprocess och ger samtidigt stöd åt varandras lärande.
I dag var det dags för er att möta entreprenören och författaren Fredrik Hansson (från Trelleborg) som skrivit boken Osynlig makt. Inför författarbesöket har vi tillsammans fördjupat lärandet kring skrivandets hantverk med fokus på novellens kännetecken och uppbyggnad. Vidare har vi samtalat och analyserat karaktärer, miljö, stämning, budskap, tema, motiv m.m. i klassikern Ett halvt ark papperav Strindberg. Läs mer här.
Under författarbesöket fick ni värdefulla skrivtips för att komma igång med skrivandet. Tanken är att era noveller ska publiceras och göras tillgängliga för andra under vårterminen. Ni får på så sätt uppleva lärande som är ”på riktigt” och genom att använda och utveckla förmågor och kunskaper skapar ni också värde för andra elever. Vidare kommer vi att samarbeta med elever från grundskolan. Mer om det längre fram…
Några av Fredriks skrivråd: (inte citat)
- Post it-lappar med tankar och idéer som kan flyttas runt på väggen (det ska vi använda oss av i klassrummet)
- ”Show don’t tell”
- Besök miljöerna där storyn utspelar sig och bli inspirerad
- Använd alla sinnen i skapandeprocessen
- Var uthållig och inse att skrivande är ett hårt och krävande arbete
Klicka här för att läsa mer; Att våga skriva och dela med sig.
Tack Fredrik för inspiration och värdefull input. Det ska bli jättespännande att fortsätta vår samarbete framöver! Vi delar vår arbetsprocess med dig, dels via bloggen och dels via vår gemensamma logg i Google Drive.
Vi fick boken signerad! 🙂 Till eleverna som studerar med Maria. Ska bli spännande att följa er! Fredrik Hansson
Victoria
Jag tyckte besöket av Fredrik Hansson var väldigt intressant. Från att vara mobbad och må så dåligt som Fredrik gjorde och gå in i vägen och sen att bli en sån bra författare det tycker jag är väldigt bra gjort av honom. Jag fick lära mig att man kan sätta upp post-it lappar för att kunna börja skriva och det rådet som Fredrik sa det ska jag själv prova att göra.
Caroline
Jag tyckte det var intressant att han har dyslexi men ändå så skrev han en bok, han följe sin dröm, och han struntade i att han har dyslexi.
Johnny
Jag tyckte att Fredriks berättelse var väldigt bra där han pratade om sitt liv hur han kom på att skriva en bok även om han har dyslexi. Han följer sin dröm vilket är väldigt bra.
Elisabeth
Jag tyckte det Fredrik pratade om var intressant, om hur han skriver böcker. Det var en bra början genom att berätta om sitt liv och framåt. Väldigt imponerad av hur han kan ha blivit sån bra författare när han har haft en tuff uppväxt som t.ex. han har dyslexi, som är läs och skrivsvårigheter sedan blivit drabbad av mobbning det kallar jag bra självförtroende.